Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Temperatūra Arktikā pieaugusi līdz rekordaugstam līmenim

LETA

2008. gada 17. oktobris 16:10

6480

Vašingtona, 17.okt., LETA--REUTERS. Jūras ledus izzušanas dēļ rudens sezonas temperatūra Arktikā pieaugusi līdz rekordaugstam līmenim, reģionam arvien smagāk ciešot no sasilšanas tendencēm, teikts ceturtdien izplatītā ziņojumā.

ASV Nacionālās Okeānu un atmosfēras administrācijas (NOAA) ikgadējā ziņojumā teikts, ka Arktikā temperatūra rudens sezonā ir par pieciem grādiem pēc Celsija virs normas sakarā ar lielu jūras ledus platību zudumu pēdējos gados, kas ļāvis saulei vairāk uzsildīt okeānu.

Gaisa un okeāna sasilšana ietekmē dzīvi uz sauszemes un jūrā un samazina jūras ziemas ledu, kurš parasti saglabājas līdz vasarai, teikts ziņojumā.

Turklāt samazinās savvaļas ziemeļbriežu populācija, norādīts ziņojumā. Tāpat pieminēta arī ledus kušana Grenlandē.

"Izmaiņas Arktikā daudz skaidrāk nekā citos reģionos parāda dažādo cēloņu izraisīto domino efektu," sacīja NOAA Klusā okeāna jūras vides laboratorijas okeanogrāfs Džeimss Overlends. "Tā ir jūtīga sistēma un bieži vien izmaiņas parāda relatīvi ātri un dramatiski".

Pēdējo gadu desmitu laikā lielā daļā Arktikas temperatūras cēlušās straujāk nekā vidēji pasaulē, un eksperti to skaidro ar globālo sasilšanu.

Zinātnieki atzīst, ka līdz ar ledāju sarukšanu pamazām iet zudumā unikālas, vēl neizpētītas ekosistēmas, kas veidojušās ilgā laikā un nav vairs atjaunojamas.

Kategorijas