Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Samazinājusies saslimstība ar elpceļu infekcijām

Agita Auziņa

2008. gada 15. oktobris 17:56

474

Sabiedrības veselības aģentūras akūto augšējo elpceļu infekciju un gripas monitoringā apkopotie dati liecina, ka joprojām gripas gadījumi valstī nav reģistrēti, savukārt saslimstība ar citām akūto augšējo elpceļu infekcijām ir samazinājusies salīdzinājumā ar pagājušo nedēļu. Pagājušajā nedēļā vidējā saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām bija 992 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Sabiedrības veselības aģentūras Sabiedrisko attiecību daļas vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Sprūde-Nesenberga informē, ka visaugstākā saslimstība bija reģistrēta Madonā, augstāka kā vidēji Latvijā - Bauskā, Dobelē, Jelgavā, Līvānos, Ogrē, Olainē, Preiļos, Rēzeknē un Saldū. Laboratorisko izmeklējumu dati liecina, ka Latvijā joprojām lielākoties cirkulē paragripas vīruss.Izglītības iestāžu apmeklējums saglabājās iepriekšējās līmenī – vispārējās izglītības iestādes apmeklēja 93% skolēnu, pirmsskolas izglītības iestādes – 77% bērnu.


Gripas ierosinātājs ir vīruss, kas atšķiras no citiem vīrusiem ar savu mainīgo dabu. Uz tā ārējā apvalka atrodas antigēni, kuri katru sezonu ir citādākā kombinācijā. Tādēļ lai novērtētu gripas un citu akūto augšējo elpceļu infekciju izraisošo vīrusu izplatību, noteiktu epidēmijas sākumu un attīstības gaitu, Sabiedrības veselības aģentūra gripas un akūtu augšējo elpceļu monitoringu veic katru gadu no oktobra līdz pat maija vidum.

Kategorijas