Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sākas gripas uzraudzības sezona

Agita Auziņa

2008. gada 11. oktobris 08:00

663

Sabiedrības veselības aģentūra ir uzsākusi ikgadējo akūto augšējo elpceļu infekciju un gripas monitoringu. Pagājušajā nedēļā apkopotie dati liecina, ka gripas gadījumi valstī nav reģistrēti, savukārt vidējā saslimstība ar akūto augšējo elpceļu infekcijām jeb saaukstēšanās slimībām ir 1117 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Kaut arī ar gripu iedzīvotāji šobrīd vēl neslimo, tomēr jāatceras, ka gripai un saaukstēšanās slimībām ir līdzīgi simptomi, bet tās izraisa dažādi vīrusi. Kopumā vērtējot, gripa ir smagāka nekā citas elpceļu infekcijas un tādi simptomi kā drudzis, locītavu sāpes, nogurums un sauss klepus ir izplatītāki un intensīvāki. SVA Sabiedrisko attiecību daļas vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Sprūde-Nesenberga informē, ka saaukstēšanās, atšķirībā no gripas, parasti neizraisa nopietnas veselības problēmas.  Tā kā gripai un citām saaukstēšanās slimībām ir līdzīgi simptomi, tās ir grūti atšķirt, balstoties tikai uz simptomiem, tādēļ, lai noteiktu saslimšanas iemeslu un turpmāko ārstēšanu, ir jāvēršas pie ģimenes ārsta.

Šajā gadā gripas monitorings aptver 219`898 jeb 9,8% procentus Latvijas iedzīvotāju. Lai monitoringa rezultātus uzskatītu par reprezentabliem, monitoringā jāpiedalās vismaz 5 procentiem Latvijas iedzīvotāju. Monitoringam datus sniedz 131 ģimenes ārsts, 29 ārstniecības iestādes, kā arī 68 pirmsskolas izglītības iestādes un 63 skolas.

Lai prognozētu gripas izplatību un epidēmijas sākumu, Sabiedrības veselības aģentūra gripas un akūtu augšējo elpceļu monitoringu veic katru gadu no oktobra līdz pat maija vidum, ar minēto informāciju nodrošinot gan Latvijas, gan Eiropas veselības aprūpes speciālistus un informācijas tīklus.

Kategorijas