Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Solīts makā nekrīt – ģimenes ārsta nav

Mārīte Dzene

2008. gada 10. oktobris 11:20

1436

Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) Vidzemes nodaļa jūlijā informēja, ka Alūksnē jauns ģimenes ārsts darbu sāks 1.oktobrī. Diemžēl tikai nedaudzi no vairāk nekā 2000 ārstes Alītes Lapiņas bijušajiem pacientiem ir atraduši iespēju pierakstīties pie cita ģimenes ārsta, bet pārējie joprojām gaida.

“Ārstiem, kuri izteikuši vēlmi strādāt Alūksnē, nav ģimenes ārsta sertifikāta. Ir beigušās mācības, bet divi pretendenti eksāmenu kārtos tikai oktobra beigās. Kad būs saņemts sertifikāts, tad varēs kārtot visu, lai varētu strādāt. Turklāt būs iespējams izvēlēties,” informē VOAVA Vidzemes nodaļas vadītāja Evita Žušmane.

Viņa uzsver, ka kavēšanās nav atkarīga no aģentūras vai pretendentiem. Sertifikātus izsniedz Ģimenes ārstu asociācija, kura nosaka arī eksāmena laiku. Vadītāja noliedz, ka pretendenti eksāmenu būtu jau kārtojuši. “Pacienti nevar cerēt, ka uzreiz pēc eksāmena ģimenes ārsts sāks darbu. Jāgaida, kamēr nokārtos dokumentus un izsniegs sertifikātu. Es nevaru pateikt, kad tas būs,” skaidro E.Zušmane. Viņa pieļauj, ka visdrīzāk ārsts darbu varētu sākt ar nākamo gadu.

SIA “Alūksnes poliklīnika” vadītāja Maija Plahotina stāsta, ka gaidāmais ģimenes ārsts var īrēt telpas. Tajās nav nekādu iekārtu vai aprīkojuma, jo tās iegādājas katrs ārsts. Turklāt šīm vajadzībām finansējumu piešķir VOAVA, ja praksi uzsāk jauns ārsts. “Ir grūti sākt darbu, ja nekā nav. Protams, žēl, ka ciest nākas cilvēkiem. Viņi ir apstaigājuši visus ģimenes ārstus, bet tie jau tāpat ir pārslogoti,” secina M.Plahotina.

Kategorijas