Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Iepazīst dabu Pededzes krastā

Mārīte Dzene

2008. gada 6. oktobris 16:34

1248

Jaunannas pamatskolas audzēkņi var būt gandarīti. Viņi saulainajā piektdienā ir bijuši rudens krāsu apgleznotajā dabas takā, lai izsmaržotu, izgaršotu un izjustu meža vienreizību un spēku. Turklāt iegūtas zināšanas, atklājot koku, putnu, dzīvnieku un augu noslēpumus, kā arī sajūsminoties par dabas daudzveidību radošajās darbnīcās.

Ideja ar projektu rīkot šādus pasākumus radusies Konsultāciju pakalpojumu centra Kuldīgas nodaļā. Tā vadītāja Sigita Vaivade atzīst, ka mēs katrs it kā zinām visu par dabu, par mežu. “Tomēr to iepazīt visās niansēs var tikai dodoties laukā. Par mežu ir jārunā mežā. Nevar sēdēt telpā un iztēloties, cik daudzveidīgs un brīnumains tas ir. Tas ir jāredz un jāizjūt,” ir pārliecināta S.Vaivade.

Dabas taka ir labiekārtota

Projekta vadītāja ir Valsts meža dienesta Konsultāciju pakalpojumu centra darbiniece Dace Iraids. Viņa informē, ka centra rīcībā ir nodota Jaunannas medību pils, kas dod iespēju apmeklēt tajā iekāroto medību trofeju izstādi .Tāpēc ar Meža attīstības fonda finansiālu atbalstu projektam varēja sakārtot dabas takas daļu, kas līdz šim tika maz izmantota. Taka gar Pededzi ir papildināta ar tiltiem un kāpnēm, soliņiem un atkritumu urnām. Labiekārtošanas darbus veica Apes lauku teritorijas zemnieku saimniecība “Miķeļi”. “Tagad taku var iziet visā garumā – no Mežteku pils līdz estrādei Zaķu salā. Putnu kalniņā ir skaista atpūtas vieta, kur var rīkot pikniku. Bet meža pļaviņā sākta veidot telšu vieta,” informē Jaunannas pagasta tūrisma informācijas punkta vadītāja Daina Beļava. Ejot pa taku, varēja klausīties D.Beļavas stāstījumā, bet vajadzēja arī būt vērīgiem, lai atbildētu uz jautājumiem darba lapā. “Dabas liegums “Jaunanna” ļauj iepazīt koku daudzveidību, jo tajā ir pārstāvēti visi koku tipi. Turklāt, ejot pa taku, var redzēt, kā tie mainās. Sākumā stāstu, ka koki mīl viens otru. Ir kopā saauguši un savijušies koku stumbri. Bet tālāk ir tumšo spēku valstība - raganu priedes, velna dakšas...” atklāj D.Beļava.

Daudz uzzina un iemācās
Kad visas komandas kopā ar konsultantiem atgriezušās no dabas takas, tās gaida uzdevumi radošajās darbnīcās. D.Iraids norāda, ka šajā pasākumā savijušies divi projekti. Projektā “Meža dzīvotspēja” mācības beiguši 12 meža gidi, kuriem radošas darbnīcas ir prakse. Viņi sagatavojuši uzdevumus, kas ir saistoši, taču prasa arī plašas zināšanas: jāpazīst zāļu tējas, putnu dziesmas, meža ogu ievārījumi, kažokādas, kā arī jāprot trāpīt mērķī, šaujot zaķi. “Uzdevumus izvēlamies piemērotus gadalaikam, tāpēc piedāvājam veidot ainavu no koku krāsainajām lapām. Tā darboties patīk ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem,” norāda Konsultāciju pakalpojumu centra gide Una Damberga. Madonas meža gide Inese Mailīte aicina aust paklāju no zaru klūgām ar novēlējumiem Mežteku pilij.
Meža gidu mācības beidzis arī pils pārvaldnieks Juris Gusts. Viņš stāsta par vietējo mednieku trofejām izstādē. Starp tām ir lāča galvaskauss, kas ir atrasts Jaunannas meža pirms vairākiem gadiem. J.Gusts ir redzējis arī dzīvu lāci, bet tas bijis sen.

Kategorijas