Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes slimnīcā atvērta ambulatorā daļa

Līga Vīksna

2008. gada 2. oktobris 17:27

3916

Alūksnes rajona slimnīcā kopš oktobra ir iespēja pieteikt vizīti ambulatorajā daļā pie ķirurga, pediatra, internista, kardiologa un ginekologa.

“Ambulatorās daļas mediķus pacienti var apmeklēt bez ģimenes ārsta nosūtījuma tikai ar iepriekšēju pierakstu, piesakot vizīti pa tālruni. Līdz šā gada beigām tas ir maksas pakalpojums, bet no nākamā gada  varēs nākt arī ar ģimenes ārsta nosūtījumu un pacienta līdzmaksājums būs tikai divi lati. Ambulatorajā daļā nepieņems rindas kārtībā, jo slimnīcā rit arī stacionārais darbs,” stāsta Alūksnes slimnīcas valdes priekšsēdētāja Maruta Kauliņa.

Pieņems noteiktās dienās

Viņa norāda, ka ambulatorajā daļā strādās tie paši ārsti, kas slimnīcā – ginekoloģes Vija Ladusa un Džaneta Tarantenkova, kardioloģe Maruta Kauliņa, interniste Aija Kalēja, pediatre Līvija Eriņa un ķirurgs Valdis Skulte.

“Dakteris V.Skulte ambulatorajā daļā būs kā konsultants, jo slimnīcas uzņemšanas nodaļā arī strādā ķirurgs. Bet pediatrs un terapeits var mainīties. Ginekoloģes pacientus varēs pieņemt katru dienu, bet pārējiem speciālistiem būs noteiktas pieņemšanas dienas un stundas,” saka M.Kauliņa.

Ambulatorā daļa atrodas telpās, kur agrāk bija ginekoloģijas nodaļa. Tā savukārt ir iekārtota kādreizējās dzemdību nodaļas telpās.

“Ambulatoro daļu izveidojām, lai pacientiem būtu alternatīva iespēja apmeklēt speciālistus – varbūt kāds nevar apmeklēt savu ģimenes ārstu vai ir kādas citas problēmas. Citās Latvijas slimnīcās, kur poliklīnika nav atdalīta no slimnīcas, kā tas ir mūsu rajonā, jau līdz šim pacientiem ir pieejama ambulatorā daļa. Diemžēl mediķu no tā vairāk nav, bet intensīvāk strādājot var arī vairāk izdarīt,” uzsver M.Kauliņa.

Papildus līdzekļus nepiešķirs

Šovasar Alūksnes slimnīcā darbu ir sākusi jauna fizioterapeite – rehabilitētāja Jūlija Roslova. M.Kauliņa atklāj, ka nākotnē ir iecere slimnīcā veidot rehabilitācijas nodaļu. “Alūksnes rajonā trūkst ģimenes ārstu. Ja Alūksnes rajona padome radīs iespēju izveidot ģimenes ārsta prakses vietu, tad Dagnija Ģērmane slimnīcā varētu atvērt ģimenes ārsta praksi,” viņa saka.

M.Kauliņa atzīst, ka Alūksnes slimnīca katru gadu beidza ar piešķirtās gada kvotas pārstrādi. Pērn slimnīcai tika piešķirti papildus līdzekļi, bet šogad līdz ar taupības režīmu valstī papildus līdzekļus nepiešķirs.

“Tādēļ var gadīties, ka decembrī slimnīcā būsim spiesti sniegt tikai neatliekamo palīdzību un nevarēsim pieņemt plānveida pacientus. Diemžēl netiks segts arī inflācijas sadārdzinājums, kā sākotnēji bija plānots. Valstiski uzskata, ka ārstēšanās stacionārā ir dārgs un ekskluzīvs pakalpojums. Ņemot vērā Pasaules Bankas pētījumus, uzskata, ka Latvijā ir par daudz slimnīcu un gultasvietu, tāpēc to ir jāsamazina. Bet pacientiem vairāk nepieciešama ir primārā posma medicīna, ģimenes ārsta uzraudzība, mājas aprūpe. Turklāt pacientiem vajadzētu vairāk domāt par veselīgu dzīvesveidu,” norāda M.Kauliņa.

Kategorijas