Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sikšņos plīvo Ekoskolas karogs

Agita Auziņa

2008. gada 30. septembris 09:06

1260

Sikšņu pamatskola ir starp 25 Latvijas mācību iestādēm, kam pasniegts starptautiskais Ekoskolas nosaukumu un Zaļais karogs. Skola uz šādu sasniegumu gājusi apzināti, tāpēc ikviens skolēns, skolotājs un vecāks ir sajūsmināts par starptautisko atzinumu.

Sikšņu skola Ekoskolas programmā ir jau trīs gadus un šajā laikā realizētas visdažādākās vides saudzēšanas aktivitātes. Daudz ir darīts gan skolas ārējās vides sakārtošanā, gan arī skolas telpu uzlabošanā. “Esam strādājuši pie tēmām – atkritumi, skolas vide un enerģija. Tas nozīmē, ka pirmajā gadā pastiprināti darbojāmies atkritumu apsaimniekošanas jomā. Vācām un joprojām turpinām vākt plastmasas pudeles, makulatūru. Jāatzīst, ka visi pagasta iedzīvotāji ir atsaucīgi un šos atkritumus labprāt nes uz mūsu skolas glabātuvi. Audzinot bērnus, audzinām arī citus ģimenes locekļus,” saka skolas direktore Una Reķe.

Skolēniem Eksoskola patīk

Strādājot pie enerģijas tēmas, skolēni pētījuši kā ietaupīt elektroenerģijas patēriņu. “ Puiši veļasmašīnā mazgāja veļu ar dažādām jaudām, aicināja tukšās telpās neatstāt ieslēgtu gaismu un elektropreces lieki nepieslēgt elektrības kontaktiem,” saka skolotāja Zaiga Ažubele. Tāpat arī realizēts projekts, kā ietvaros gan pie skolas, gan daudzviet citur pagasta teritorijā tika izvietotas pašu bērnu gatavotas atkritumu urnas, soliņi un galdiņi. Ekoskolas dalībnieks Mārcis Nīmants atzīst, ka darboties šajā kustībā nav nemaz tik grūti, bet gan interesanti. “Ir labi, ka skola ir kļuvis atpazīstama un iegūts starptautisks nosaukums. Interesanti ir vākt makulatūru, tāpat arī sakopt dabu. Skolēnu atsaucība ir normāla, daži labprāt piedalās, dažus vajag kā motivēt, tad mēs domājām kādas balvas pasniegt aktīvākajiem,” saka Mārcis Nīmants.

Karogs nākošgad jāizcīna no jauna

“Pirmajā gadā par dalību šajā kustībā ieguvām atzinību, noslēdzoties otrajam gadam ieguvām jau Latvijas Ekoskolas nosaukumu, bet tagad saņemam arī karogu. Ir pakāpeniski jāiziet visi posmi, lai gūtu augstāko novērtējumu,” saka direktore U.Reķe. Vien jāpiebilst, ka karogs skolai tiek piešķirts uz vienu gadu, lai to saņemtu arī nākošajā gadā šai Ekoskolai ir jāstrādā vēl labāk. .

Ekoskolu būtība ir izveidot efektīvu skolas vides pārvaldes sistēmu, kas ne tikai sniegtu papildu izglītības iespējas jauniešiem, bet būtu arī efektīva un attaisnotos reālos pasākumos skolas vides apsaimniekošanā un organizēšanā.

Kategorijas