Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jaunieši dalās pieredzē

Ilze Bogdanova

2008. gada 26. septembris 13:56

1101

Kopš pagājušās nedēļas Alūksnē viesojās spāņu jaunieši, kas saistībā ar Alūksnes Bērnu un jauniešu centra īstenoto projektu „Latvija – Spānija. Ir atšķirība?” šeit ieradās pieredzes apmaiņā.

Projekta koordinatore Ilze Zvejniece stāsta, ka projekta mērķis ir apjaust kopīgo un atšķirīgo abās kultūrās, kā arī mācīties vienam no otra pieredzes. Alūksnē spāņu jaunieši ieradušies pagājušās nedēļas izskaņā. Kopā ar jauniešu kluba „The Others” pārstāvjiem viņi katru dienu iesaistījās dažādās aktivitātēs.

Iepazīst Alūksnes rajonu
Jaunieši viesojušies pie keramiķa Uģa Puzuļa, kalēja Laimoņa Bāliņa, kā arī Tautas lietišķās mākslas studijas „Kalme” vadītājas Renātes Pilipas, kas viesus iepazīstinājusi ar aušanu.
Viens projekta mērķis bijis vērsts uz videi nekaitīgu dzīvesveidu, tāpēc jaunieši tikušies ar Alūksnes Bērnu un jauniešu centra pedagoģi Inesi Ločmeli, kas ar dažādu spēļu palīdzību pievērsusies tēmām par globālās vides problēmām. Notikusi arī tikšanās ar Apes jauniešu kluba „Sliedes” dalībniekiem, kuras laikā viesi iepazīstināti ar Apes pilsētu, kā arī pavadījuši atpūtas vakaru upes krastā pie ugunskura.

Nedēļa iesākusies ar viesošanos Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā, bet nākamajā dienā – Alūksnes muzejā. Vizītes pēdējā dienā jaunieši devušies uz Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāziju, kur piedalījušies atsevišķās stundās. Pēcpusdienā parkā tika stādīti kociņi, bet pēc tam noticis gājiens pa Alūksnes pilsētas ielām, kad jaunieši sastaptajiem cilvēkiem dalījuši auduma maisiņus ar projekta emblēmu virsū.

Pārsteidz alūksniešu atvērtība
Lai gan aktivitātes visas viesošanās laikā bija daudz un dažādas, I.Zvejniece norāda, ka nereti iecerēto pasākuma programmu nācies mainīt, lai iekļautos laika limitā. „Viņi mierīgi grib visu izbaudīt,” viņa saka. Sevišķi tas izpaudies Ates muzeja apmeklējumā, kas spāņus ļoti ieinteresējis un aizrāvis. Tāpat izpalikušas diskusijas, jo ne visi spāņu jaunieši mācējuši angļu valodu. Tā kā iepriekš līdzīgā braucienā viņi devušies uz Somiju, šoreiz spāņus pārsteigusi alūksniešu atvērtība. „Viņi nebija gaidījuši, ka visi uzreiz būs tik draudzīgi, ņemot vērā pieredzi ar somu jauniešiem. Tas gan nav domāts sliktā nozīmē, bet tie priekšstati patiešām bija izveidojušies tādi, ka ziemeļniekiem vajag vairāk laika, lai atvērtos.”

Projekta koordinatore informē, ka spāņu jauniešu vizīte Alūksnē bijusi iespējama, ņemot vērā valsts aģentūras „Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra” Eiropas Savienības programmas „Jaunatne darbībā” apakšprogrammu, kurā projekts iesniegts un guvis atbalstu 4027,50 eiro apmērā.

Kategorijas