Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Poliklīnikā jauns ultrasonogrāfs

Mārīte Dzene

2008. gada 26. septembris 11:37

2229

Alūksnē arvien biežāk ultrasonogrāfu izmanto diagnozes noteikšanai un slimības cēloņu precizēšanai. Nesen SIA “Alūksnes poliklīnika” iegādāts jauns, mūsdienīgs ultrasonogrāfs, kas dod plašākas iespējas izmeklēt pacientus.

“Tas ir jaunas klases aparāts. Turklāt tam ir pievienots doplers, kura līdz šim nebija. Doplers ir speciāla iekārta, kas reģistrē asins plūsmas virzienu un ātrumu asinsvados, tā ļaujot spriest par slimības izraisītām pārmaiņām. Tas nozīmē, ka tagad var izmeklēt arī asinsvadus un orgānu apasiņošanu, lai noteiktu diagnozi. Piemēram, nesen pacientei, kurai it kā bija uzkrājies šķidrums vēdera dobumā, ar doplera palīdzību varēja secināt – tā ir paplašināta vēna, nevis šķidrums. Tagad paciente var atviegloti uzelpot, jo nav iemesla uztraukumam,” stāsta ginekoloģe Gunita Kučika.

Ļauj atklāt slimības cēloni
Viņa uzsver, ka sonogrāfs bija arī iepriekš. Ar šādu aparatūru strādā kopš 1994.gada, bet tā noveco, tāpēc šis ir jau trešais sonogrāfs. Tas ir iegādāts, izmantojot poliklīnikas ietaupījumus un kredītu. “Mums neviens nedod finansējumu, tāpēc ir prieks, ka varējām to atļauties. Viena ārsta prakse ultrasonogrāfu nespētu iegādāties,” saka G.Kučika.
SIA “Alūksnes poliklīnika” valdes priekšsēdētāja Maija Plahotina norāda, ka tieši ar jauno aparatūru divu mēnešu laikā izdevies atklāt apmēram desmit krūts slimību cēloni, kas citādi nebūtu iespējams. “Šāda iekārta ir ļoti vajadzīga, lai nebūtu jābrauc uz izmeklējumiem Rīgā. Tiesa, var piekrist veselības ministram Ivaram Eglītim, ka ir grūti nodrošināt labu medicīnas pakalpojumu kvalitāti laukos, ja trūkst finansējuma. Tomēr cenšamies, lai mūsu pacienti neciestu situācijās, kurās kļūdas ir sevišķi bīstamas,” skaidro M.Plahotina.

Var izmantot visi ārsti
Viņa informē, ka izmeklēšanai ar ultrasonogrāfu tiek nosūtīti pacienti, kuri vērsušies pie ģimenes ārstiem un speciālistiem. Šie izmeklējumi sniedz nepieciešamo informāciju par veselības stāvokli, samazinot vajadzību pēc sarežģītākām procedūrām vai pētnieciskām ķirurģiskām operācijām. Augstas izšķirtspējas ultrasonogrāfs ir plaši izmantojams vēdera dobuma orgānu, nelielu orgānu, zīdaiņu un pieaugušo izmeklēšanā. Ultrasonogrāfija ir nekaitīga un nesāpīga procedūra, kurā attēlu iegūšanai lieto augstas frekvences skaņas viļņus.

Kategorijas