Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Policijas rīcībā ir narkotiku testeri

Agita Auziņa

2008. gada 22. septembris 17:24

1205

Alūksnes rajona policijas pārvaldes ceļu policijas darbinieki ir saņēmuši vienreizējas lietošanas narkotiku konstatēšanas testerus. Ar šiem testeriem policijas darbinieki turpmāk uz vietas varēs pārbaudīt, vai aizturētais autovadītājs ir lietojis narkotiskās vielas.

Līdz šim policijas darbinieki to, vai transportlīdzekļa vadītājs ir narkotisko vielu reibumā, noteica pēc vadītāja darbības vai izskata. “Ir ļoti grūti vien pēc savām nojausmām konstatēt vai autovadītājs ir narkotisko vielu ietekmē vai tomēr nav. Simptomi nav tik izteikti. Iespējams, tas tāpēc, ka narkotikas tiek lietotas mazākās devās un nav tik liela atkarība. Mums rajonā īpašu problēmu ar šādiem autovadītājiem nav. Ik gadu tiek aizturēts līdz diviem autovadītājiem, kas mašīnu vada esot narkotisku vielu ietekmē. Tas salīdzinājumā ar citām pilsētām ir pozitīvs rādītājs,” saka Alūksnes rajona policijas pārvaldes Kārtības policijas biroja 3.nodaļas (ceļu policijas) priekšnieka vietnieks Māris Voskis.

Testeri ir lētāki un ātrāki

Līdz šim aizdomu gadījumā vadītājam bija jādodas veikt analīzes uz slimnīcu. Šī procedūra ir salīdzinošo dārga, turklāt arī laikietilpīgāka.  Nereti policijas darbinieki arī kļūdījās - viņu aizdomas ekspertīze neapstiprināja. “Tādējādi būs iespējams izvairīties no gadījumiem, kad medicīniskās analīzes tiek veiktas nepamatoti. Testeris maksā nepilnus piecus latus, bet ekspertīze slimnīcā ap 60 latiem. Vadītājs no testera pārbaudēm var arī attiekties, bet šādā gadījumā pārbaudes tiks veiktas slimnīcā gluži tāpat kā to darījām visu laiku. Tāpat arī uz slimnīcu būs jādodas, ja testeris uzrādīs narkotiskās vielas,” saka M.Voskis. Testeri Alūksnes policistu rīcībā nonākuši vien šonedēļ, tāpēc vēl nav nācies tos izmantot. 

Atpazīst gandrīz visas narkotiskās vielas

Tagad ar testera palīdzību jau uz vietas pēc automašīnas aizturēšanas varēs noteikt, vai narkotiskās vielas ir lietotas. Policijas pārvaldes Informācijas un administrēšanas jaunākais inspektors Arnolds Tukišs stāsta, ka teksta veikšanai tiks izmantoti autovadītāja siekalu paraugi. Testeris ir kā neliela karotīte. Uz testera ir skala ar pieciem indikatoriem - zaļām līnijām. 10 līdz 12 minūtes pēc tam, kad testera karotītē ir ievadīts siekalu paraugs, zaļās līnijas iekrāsosies sarkanas, ja narkotikas nebūs lietotas, taču, ja kāda narkotiskā viela būs lietota, attiecīgās vielas līnija pazudīs.
Testeris atpazīst gandrīz visu narkotisko vielu klātbūtni organismā - kanabionīdus, opiātus, kokaīnu un metamfetamīnus. Testa veikšanai būs nepieciešami 0,4 mililitri siekalu. Ja autovadītājam uzreiz radīsies sarežģījumi ar nepieciešamo siekalu daudzuma savākšanu, tās varēs savākt trauciņā no vairākām reizēm.

Uzziņai
Administratīvo pārkāpumu kodekss nosaka, ka par braukšanu narkotisko vielu reibumā vadītājam var piemērot administratīvo arestu no desmit līdz piecpadsmit diennaktīm, uzlikt naudas sodu 500 latu apmērā un atņemt transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz diviem gadiem.

Kategorijas