Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Par atvērto durvju dienām maza interese

Ilze Bogdanova

2008. gada 21. septembris 16:02

471

Piektdien Valsts pārvaldes atvērto durvju dienās Alūksnē apmeklētājus savās telpās uzņēma Valsts probācijas dienesta (VPD). Alūksnes teritoriālā struktūrvienība un Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Alūksnes filiāle.

Abu iestāžu darbinieki bija rūpējušies par piedāvājumu, kas sniegtu ieskatu viņu darbībā un ļautu paplašināt interesentu zināšanu spektru, taču uz aicinājumu iepazīt iestāžu darbību atsaucās tikai skolēni.

Informāciju papildina ar praksi

NVA Alūksnes filiāle pirmos apmeklētājus sagaidīja pašā darba dienas sākumā, kad iestādē viesojās Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolas audzēkņi. Viņus interesēja karjeras konsultācijas, ar kurām iepazīstināja karjeras konsultāciju kabineta psiholoģe Sanita Rušķe. Pēcpusdienā uz tikšanos tika aicinātas jaunās māmiņas, kuras bija plānots iepazīstināt ar iespējām mācīties kursos. Bija iespēja arī noskatīties kinorežisora Vara Braslas veidoto īsmetrāžas spēlfilmu „Drēbniecīte Rūta”, kuras varoņi, izmantojot arodapmācības iespējas, izkļūst no sarežģītas dzīves situācijas, atgūstot ticību sev. Diemžēl uz tikšanos neieradās neviena jaunā māmiņa. „Domāju, ka tās jaunās māmiņas, kas pie mums ir uzskaitē, ir informētas par visiem pasākumiem un iespējām. Pieļauju, ka pārējām ne sevišķi interesē, kā būtu, ja es būtu bezdarbnieks, tāpēc arī tāda situācija izveidojās,” spriež NVA Alūksnes filiāles vadītāja Virgīnija Veļķere.

Atklāj savas domas

VPD Alūksnes teritoriālajā struktūrvienībā uzsvars tika likts uz iepazīstināšanu ar izlīgumu. Līdztekus apmeklētājiem tika doti praktiski uzdevumi, kā, piemēram, ķēdītes izveidošana, kā cilvēki nonāk līdz probācijas dienestam un kā viņi var tikt atpakaļ cietumā, ja neievēro tiesas piespriestos nosacījumus un probācijas dienesta ieteikumus.

Uz atvērto durvju dienu VPD Alūksnes teritoriālajā struktūrvienībā ieradās Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 10.klašu audzēkņi, kā arī skolēni no Sociālās korekcijas izglītības iestādes „Strautiņi” ar saviem pedagogiem. Tikšanās beigās ikviens no viņiem tika aicināts izteikt savas domas par dzirdēto.

„Vairāk piedomāšu, ko es daru. Nekad nepārkāpšu likumu, ieklausīšanos šodien dzirdētajā, pastāstīšu par to citiem un biežāk interesēšos par valsts iestādēm,” VPD Alūksnes teritoriālās struktūrvienības vadītājas pienākumu izpildītāja Ilzīte Čerbikova citē kāda skolēna rakstīto. Tāpat anketās atklāts, kas viņiem paticis un kas ne. Pie tā, kas paticis, minēts tas, ka jebkuram likumpārkāpējam tiek sniegta iespēja laboties. Starp nepatīkamajām lietām minēts uztraukums par lielo cietumnieku skaitu un tiem tērētajiem līdzekļiem, smagus noziegumus izdarījušu cilvēku atbrīvošana pirms laika, kā arī likumpārkāpēji, kas nav sasnieguši pilngadību.

I.Čerbikova atzīst, ka jauniešu ieinteresētība un problēmu izpratne viņu iepriecina. „Cilvēkam jābūt vispusīgi attīstītam, kas katrā skolā ir izglītības pamatakmens. Mēs palīdzam ar to, ka radam zināšanas un interesi, jo dažkārt mani pārsteidz cilvēku neinformētība par to, kas notiek,” viņa saka.

Kategorijas