Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vērtē muzeju darbu

Agita Auziņa

2008. gada 21. septembris 15:55

6126

Piektdien Alūksnes muzejā un Kalncempju pagasta V.Ķirpa Ates muzejā bija ieradusies Muzeju valsts pārvaldes izveidota akreditācijas komisija, lai izvērtētu šo iestāžu darbību, novērtētu un analizētu padarīto. Komisija savus atzinumus sniegs vien novembrī, bet jau tagad tiek viestas cerības, ka abas iestādes atkārtoto akreditāciju būs izgājušas.

Alūksnes muzeja direktore Inita Veismane stāsta, ka akreditācijas komisija muzejos viesojas ik pēc pieciem gadiem. Pērnajā gadā akreditācija tika atlikta uz gadu sakarā ar nepilnībām krājumā un šogad komisija Alūksnē viesojas atkārtoti. “Tie komisijas locekļi, kas šeit bija ieradušies arī pagājušajā gadā, varēja salīdzināt kā bija toreiz un kā ir tagad. Izskanēja secinājums, ka padarīts ir daudz un situācija ir krietni uzlabojusies. Protams, darāmā joprojām ir daudz. Mēs nevaram īsā laika periodā sakārtot lielas nekārtības, bet esam darījuši visu iespējamo,” saka I.Veismane.

Iesāktais jāturpina

Šajā laikā muzejā mainījušies darbinieki – ir piesaistīti vairāki jauni speciālisti, kā arī nomainīta krājuma glabātāja. “Muzejā ir apjomīgs krājums, ap 40 tūkstošiem vienību. Esam krājumu sakārtojuši fiziski, veikušu pārbaudes un uzskaites. Strādājam pie uzskaites sistēmas sakārtošanas, priekšmetus digitalizācijas un krājumu ievadām nacionālajā kopkatalogā.  Ir izveidota funkcionējoša topogrāfija, ar domes atbalstu esam atraduši vietu arī izolatoram. Ir iegādāti metāla ugunsdroši skapji krājuma uzskaites dokumentācijai, kā arī jaunas elektroniskas temperatūras un mitruma mērīšanas ierīces,” stāsta muzeja direktore.

Pārmaiņas ir pozitīvas

Akreditācijas komisijas vadītāja Anita Jirgensone norāda, ka ir grūti salīdzināt kā bijis pērn, jo muzejā ir pirmo reizi. “Muzejā ir patiešām interesanta kolekcija, tajā pašā laikā ir arī daudzveidīgas problēmas. Būtiskākā ir līdz šim nepadarītais krājuma uzskaites darbs. Šiem cilvēkiem tagad “jālāpa caurumi”, kas gadu gaidā radušies. Muzejs ir ar nākotni, ja vien telpas tiks savestas kārtībā un izremontētas pievilcīgākā stāvoklī. Līdz ar muzeja attīstību, jāatzīstas arī pils ēkai. Muzejs ir pareizi uztvēris iepriekšējos ierosinājums,” saka A.Jirgensone un piebilst, ka vairāk jādomā par jaunas pastāvīgās ekspozīcijas izveidi un arvien vairāk jāpiesaista profesionāļi, nepaļaujoties tikai uz saviem spēkiem.

Sakārto teritoriju

Ja Alūksnes muzejā akreditācija bija atlikta, tad  Kalncempju pagasta V.Ķirpa Ates muzejā tā bija ierastajā grafika. “Mūsu akreditācijai jānotiek pēc Alūksnes muzeja vērtējuma, tāpēc gaidījām savu kārtu. Komisija izstaigāja teritoriju, iepazinās ar krājumu, pārskatīja dokumentus. Šajā laikā muzeju skārušas vairākas pozitīvas pārmaiņas – ir uzlabots tehniskais stāvoklis, veikti vairāki remonti. Būtiski ir tas, ka tagad krātuve ir muzeja teritorijā, nevis sešus kilometru tālajā pagasta centra ēkā,” stāsta muzeja vadītāja Natālija Pomerance

Kategorijas