Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Posta mājas pagalmu

Agita Auziņa

2008. gada 18. septembris 14:07

1445

“Alūksnes Ziņu” redakcijā vērsās izmisusi alūksniete Nadežda Gercena, lai palīdzētu atrisināt problēmu ar pagalma postītājiem. Sākoties jaunajam mācību gadam viņas pagalmā vakara stundās nedarbus sastrādā pagaidām vēl nenoskaidrotas personas.

N.Gercena stāsta, ka jau vairākas dienas pēc pulksten septiņiem vakarā viņas pagalmā, Raiņa bulvārī 18, mēdz iegriezties cilvēki, kas tīšām posta rotaļu mājiņu. “Mājiņu ar šūpolēm un slidkalniņu manam mazbērnam uzdāvināja viens no vecākiem, kas strādā Īrijā. Šāds dāvinājums maksā apmēram 500 latus un ir žēl noskatīties kā kāds to posta,” stāsta Nadežda. Viņa atklāj, ka pērnajā nedēļā tika noņemtas un akā iemestas plastmasas šūpoles. Uzstādījuši jaunas, bet arī tām postītāji jau paguvuši pārdedzināt virvi. “Viņi šeit tusējas, smēķē un tepat izmet izsmēķus. Nav kauna arī  mājiņā nokārtot dabiskās vajadzības un atstāt čupiņas,” ir šokēta mājas saimniece.

Vainīgo atrast ir gandrīz neiespējami

Sākumā Nadežda šajās darbībās vainojusi vakarskolas skolēnus, jo skola atrodas pāri ceļam. Tomēr viņai negribas ticēt, ka vidējo izglītību apgūstošie skolēni spētu rīkoties tik cūcīgi. Varbūt vainīgi ir kādi no kaimiņu bērniem, bet pierādīt nevar, jo aiz rokas neviens nav pieķerts. Tam piekrīt arī Alūksnes pilsētas pašvaldības policists Gints Teterovskis. “Pie šiem apstākļiem un paskaidrojumiem ir grūti atrast vainīgos. Postītājs nav ne redzēts, nav pat nekādu pazīmju, nav konkrētā notikuma laika. Ir pat grūti kaut ko iesākt meklēt. Ja izdotos atrast vainīgo, varētu sakut pie atbildības par sīko huligānismu, sabiedriskās kārtības traucēšanu un piesperies naudas sodu no 50 līdz 250 latiem vai administratīvo arestu līdz 15 diennaktīm,” saka G.Teterovskis un atzīst, ka šī nav publiska vieta, bet tusēties te arī nevar nākt, jo šis tomēr ir mājas pagalms.

Pagalms jāsargā pašiem

Saprotams, ka policija katru mājas pagalmu nevar apsargāt, tāpēc pašiem saimniekiem vajadzētu veikt visus iespējamos drošības pasākumus – ierīkot žogu, uzstādīt sensoru lampas, kas ieslēdzas jūtot kustību. Tas, iespējams, postītājus iebiedētu. Līdz šim mājas saimniece savu pagalmu nav kā īpaši uzraudzījusi, jo mājās darāmi arī ikdienas darbi. Tomēr turpmāk kārtību savā sētā raudzīs pastiprināti. Pašvaldības policija šo vietu  apsekos atkārtoti un sekos līdzi turpmākajiem notikumiem. G.Teterovskis vien norāda, ka līdzīgas problēmas ir arī citviet Alūksnē un valstī kopumā.

Kategorijas