Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pasēs būs pirkstu nospiedumi

Ilze Bogdanova

2008. gada 18. septembris 15:34

908

Turpmāk Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) teritoriālajās nodaļās tiks noformēti pieteikumi pasēm, kuru mikroshēmās būs iestrādāti dokumenta īpašnieka abu roku rādītājpirkstu nospiedumu digitālie attēli.

Šāds papildus elements ieviests ar mērķi mazināt minēto dokumentu viltošanu, nelegālas izmantošanas un ar identitātes zādzībām saistīto noziegumu risku, informē PMLP Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Anita Āboliņa. Pašu vizuālais izskats, kā arī personalizācijas tehnoloģijas saglabāsies nemainīgas, tāpat arī valsts nodeva par to izsniegšanu.

Dokumentu lietderība nemainās

PMLP Alūksnes rajona nodaļas vadītājas vietniece Maija Rēdmane apstiprina, ka pirkstu nospiedumu digitālā attēla iekļaušana pases īpašniekiem paredz tās pašas garantijas un priekšrocības, kādas ir ikvienai personai, kurai ir derīga Latvijas pase. Izņēmums ir tikai tie pilsoņu pases turētāji, kas minēto dokumentu saņēmuši līdz 2002.gada 30.jūnijam, jo, kopš šāgada 1.jūlija, tās vairs nav derīgas ceļošanai ārpus Latvijas, taču valsts teritorijā ir izmantojamas kā personu apliecinošs dokuments līdz pasē norādītajam termiņam.

Lielākais pieplūdums – pirmajos mēnešos

Atgādinām, ka jaunā parauga pases, kurās iestrādāta mikroshēma ar biometrijas datiem – digitālu sejas attēlu, PMLP izsniedz kopš pērnā gada 20.novembra. Uz šo brīdi PMLP Alūksnes rajona nodaļā izsniegtas apmēram 3000 jaunā parauga pases, informē M.Rēdmane. Viņa norāda, ka lielākais cilvēku pieplūdums bijis pērn novembrī un decembrī – pirmajos mēnešos, kad sāka izsniegt jaunā parauga pases, un šāgada jūlijā, kad līdz 2002.gada 30.jūnijam izsniegtajām pasēm beidzies derīguma termiņš. „Ja parasti mēnesī pie mums nomainīt pases ierodas apmēram 200 cilvēki, tad šajos mēnešos viņu skaits pieauga dubultā,” atklāj M.Rēdmane.

Apmeklētāju pieplūdums nemainās

Tiesa, pirmdien, kad nodaļas darbinieces varēja sākt noformēt pieteikumus pasēm, kuru mikroshēmās būs iestrādāti dokumenta īpašnieka abu roku rādītājpirkstu nospiedumu digitālie attēli, īpašs cilvēku pieplūdums nebija. Alūksnes rajona nodaļas vadītājas vietniece stāsta, ka pirms tam gan cilvēki interesējušies, vai pases bez iestrādātiem pirkstu nospiedumiem būs derīgas. „Pēc izrādītās intereses domājām, ka šodien cilvēku pieplūdums būs lielāks, bet ne ar ko īpašu tas neatšķiras – cilvēki nāk nevis, lai varētu tikt pie pasēm ar pirkstu nospiedumiem, bet tāpēc, ka tā viņiem šobrīd ir nepieciešamība.”

Kategorijas