Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Saņem kultūras mantojuma karogus

Agita Auziņa

2008. gada 16. septembris 11:00

915

Sestdien trīs vietās Alūksnes rajonā svinīgās ceremonijās tika pacelti Eiropas kultūras mantojuma dienu karogi. Lai gan mantojuma dienās piedalījās četri objekti no mūsu rajona, karogus saņēma trīs no tiem - Alūksnes Kājnieku skola, E.Glika stādītie ozoli un Zeltiņu pagasta bijusī PSRS stratēģiskā kodolraķešu bāze.

„Eiropas kultūras mantojuma dienu tradīcija aizsākās pirms 24 gadiem Francijā, bet Latvijā tradīcija tika ieviesta tikai 1991.gadā un jau šogad šo dienu aktivitātēs iesaistās ap 50 valstīm. Kopējā mantojuma dienu ideja ir atvērt sabiedrībai objektus, kas parasti sabiedrībai nav plaši pieejami. Šogad mantojuma dienu tēma ir “Neparastais mantojums”, pievēršot uzmanību tiem objektiem, kam piemīt kaut kas neparasts, kas ir vienīgie, pirmie vai apvīti ar kādām leģendām,” stāsta Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas galvenā inspektore Alūksnes rajonā Silvija Ludviga.

Viss sākās pirms gada

„Iesākums tam, ka varam sapulcēties Zeltiņu bāzē jau kā pie kultūras mantojuma objekta, bija pagājušā gada augustā, kad uz pasākumu par godu PSRS armijas izvešanas gadadienai bija ieradušies pašvaldību pārstāvji, muzeju darbinieki un cilvēki, kas šeit dienēja. Kopīgi atradām kopsaucēju un lēmām, ka tradīcija, reizi gadā tikties, jāturpina. Šogad mēs esam jau pamanīti lielākā mērogā un iekļaujamies neparastā mantojuma saraksta, ” pauž bāzes apsaimniekotājs SIA „Mauricas” direktors Ainars Knipšis. Viņš arī precizē, ka neparastā kultūras mantojuma Latvijā nav nemaz tik daudz. Šogad sarakstā iekļauti vien 40 objekti, bet citu gadu mantojuma dienās bijuši apmēram 100 objekti.

Atklāj izstādi par bāzi

Kultūras mantojuma dienu ietvaros Zeltiņos norisinājās vēl kāds būtisks notikums – tika atklāta izstāde par notikumiem un ikdienu bijušajā kodolraķešu bāzē. Izstādē aplūkojamas ne vien fotogrāfijas, kartes un dokumenti, bet arī praktiskas lietas, piemēram, raķešu dzinēji. Stendos izvietota informācija arī par Alūksnes rajonu un izvietota Latvijas Okupācijas muzeja informācija.

 „Bāzei ir plaša vēsture, bet apgūt to sākām tikai 2000.gadā. Pa šo laiku šeit ir bijis ļoti daudz viesu, tūristu un bāzi ir redzējusi plašāka sabiedrība. Domāju, ka bāze turpinās veidoties un attīstīties un kādreiz šeit būs vēl interesantāk. Prieks par karogu, jo tas nozīmē, ka esam guvuši atzinību ne tikai tepat rajonā, bet arī Latvijā un Eiropā,” saka Zeltiņu pagasta padomes priekšsēdētāja Elita Laiva.

Kategorijas