Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Tradīcija turpinās ar jaunu sparu

Ilze Bogdanova

2008. gada 15. septembris 13:43

622

Parādīt ne tikai to, kas bija, bet arī to, kas ir – ar šādu domu sestdien Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā tika rīkoti ikgadējie svētki, kuros šoreiz akcents tika likts uz amatniekiem un to piedāvājumu.

Ideja svētkos ienest jaunas vēsmas, vienkopus pulcējos šobrīd aktīvos amatniekus, guva plašu rezonansi, uz aicinājumu piedalīties jau desmito reizi rīkotajā pasākumā atsaucoties ap 170 amatniekiem un gandrīz trīs reizes vairāk apmeklētājiem.

Aicina darboties līdzi

Veidot svētku piedāvājumu tika aicināti kolektīvi un amatnieki, kuru piedāvājums ir līdzvērtīgs muzejam kā senču darba tikuma mantojumam un ir Vidzemes lauku sētas neatņemama sastāvdaļa. Rezultātā starp pasākuma viesiem bija vairāku Tautas lietišķo studiju dalībnieki ar saviem meistardarbiem, mākslinieki no tuvienes un tālienes, kā arī četras folkloras kopas no Pededzes, Jaunlaicenes, Valmieras un Igaunijas, kas svētku izskaņā apmeklētājus priecēja ar kopīgu sadziedāšanos.

Tāpat visu pasākuma laiku viesi varēja iepazīties ne tikai ar lauku sētas darbiem, kādi tie bijuši agrākos laikus, bet arī paši tika aicināti iesaistīties to veikšanā. Visu kopā sasaistīja svētku vadītāji jeb lauku sētas saimnieki, kuru pienākumus uzņēmās Apes dramatiskā kolektīva „Ducis” dalībnieki Alda Liepiņa un Pēteris Kubuliņš. Kopā ar kolēģiem viņi ar teatralizētiem elementiem sniedza klātesošajiem ieskatu svētku piedāvājumā, vienlaikus aicinot nestāvēt malā un darboties līdzi.

Vēlas atgriezt svētku nozīmību

Piebilstams, ka Kalncempju pagasta padomes un Viktora Ķirpa Ates muzeja kopīgi rīkotos svētkus atbalstīja arī Alūksnes rajona padome un Centriskā partija Latvijas Zemnieku savienība. Lai gan, kā atzīst Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzeja vadītāja Natālija Pomerance, svētki pērn izpalikuši, turklāt to norise šogad sakrita ar visā Latvijā rīkoto Lielo talku, pasākuma organizatorus priecē, ka svētki pulcējuši gana daudz interesantus, lai svētki būtu izdevušies. „Arī organizatoriskā ziņā viss izdevās, kā iecerēts, tāpēc nākamajā gadā noteikti centīsimies tos padarīt vēl interesantākus un krāšņākus, lai svētki atkal kļūtu tikpat vērienīgi un nozīmīgi, kā savulaik muzeja dibinātāja Viktora Ķirpa laikā,” viņa saka.

Kategorijas