Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Lepojas ar savu pagastu

Mārīte Dzene

2008. gada 15. septembris 10:57

1006

Konkursā “Sakoptākais Latvijas pagasts” vienmēr godina cilvēkus. Šī konkursa Vidzemes noslēguma pasākumā Lizuma pagastā priecīgus un satraukuma pilnus brīžus izdzīvo Jaunlaicenes pagasta ļaudis, kuri pirmo reizi startējuši tajā. Vidzemes vērtēšanas komisijas priekšsēdētāja Līvija Plavinska uzsver, ka komisijai radušies divi atzinumi, kurus pasākuma dalībnieki uzņem ar vētrainiem aplausiem.

Labākie cilvēki dzīvo laukos
 “Labākā Latvijas tautas daļa dzīvo laukos. Turklāt, vērojot paveikto šajos pagastos, esam lielā neizpratnē, kāpēc ir vajadzīga administratīvi teritoriālā reforma,” atzīst L.Plavinska. Stāstot par katru pagastu, viņa atklāj, ar ko īpašs tas ir. Klausoties un skatoties komisijas uzņemto filmu par Cēsu rajona Raiskuma, Vaļas rajona Palsmanes, Valmieras rajona Naukšēnu, Gulbenes rajona Lizuma un Alūksnes rajona Jaunlaicenes pagastu, liekas, ka kopā ar vērtētājiem baudu tajos dzīvojošo cilvēku sirsnību un neviltoti varu priecāties par balvām nominācijās, par atzinībām daudziem jo daudziem: zemniekiem, uzņēmējiem, pašvaldību un iestāžu darbiniekiem, aktīviem un neparastiem cilvēkiem.

Jaunlaicenē ir, ko redzēt
Tomēr nenoliedami lielākais līdzpārdzīvojums ir par mūsējiem – par jaunlaiceniešiem.
“Tas ir maziņš pagastiņš, bet ar lielu un plašu sirdi. Tur sievas ir ņēmušas varu savās rokās. Bet tas ir ļoti labi, par ko liecina paveiktais. Protams, tas ir zemnieku pagasts.  Iedomājieties, viņiem nevajag pat uz Alpiem braukt, jo pašiem ir tādi kalni! Un kā viņi visu dara, kā apsaimnieko un kopj! Iesaku visiem – nebrauciet uz ārzemēm, bet aizbrauciet uz Jaunlaiceni. Būs, ko redzēt!” iesaka L.Plavinska. Viņa piebilst, ka turp vajadzētu aizvest Muzeju asociācijas dalībniekus. Jaunlaicenes muzejā Līvijai pirmo reizi mūžā jauns vīrietis uzvilka zābaciņu, kādu nēsājusi baronese fon Volfa.

Saņem balvas un atzinību
SIA “Ozoli AZ” īpašnieks Andis Zariņš saņem atzinību par mērķtiecīgu un veiksmīgu uzņēmējdarbības attīstību un sadarbību ar pagasta padomi. Viņam arī Ekonomikas ministrijas Atzinības raksts par izcilu ieguldījumu uzņēmējdarbībā. Janai un Mārim Kaktiņiem – konkursa atzinība par veiksmīgu darbību un sakopti vidi saimniecībā “Avotiņi”, Brigitai un Edvīnam Gustiem par veiksmīgu darbību bioloģiskajā saimniecībā “Tortuži”, Marikai un Aigaram Stafeckiem par mērķtiecīgu uzņēmējdarbības attīstību tūrismā SIA “Jaungrēveļi”, ārstu prakses darbiniecēm par sirds siltumu un iejūtību, Ingai Ārstei par ieguldījumu mākslinieciskajā pašdarbībā, Sandrai Jankosvkai par mērķtiecīgu kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu, Judītei Kaktiņai un Ivetai Šķepastei par atsaucību un nesavtīgu darbu,  Mārai Svarupei par ieguldījumu kultūras darbā un Jaunlaicenes pagasta padomei (priekšsēdētāja Daiga Rēdele)  par dalību konkursā. Pārsteigums ir balva bērniem – ekskursija uz šokolādes istabu a/s “Laima”. 

Pagasts saņem balvu nominācijā “Kultūrvides veidošana pašvaldībā”. To pasniedz Kultūras ministrijas speciāliste Alūksnes rajonā Astrīda Bētere. “Man ir sevišķi liels prieks, jo Jaunlaicenes pagastu vienmēr esmu uzskatījusi  par sakoptu kultūrvides pašvaldību. Ministrijas balva dod iespēju apmeklēt teātra izrādi,” norāda A.Bētere. Kultūras ministrijas Goda rakstu par kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu saņem muzeja vadītāja S.Jankovska. Labklājības ministrijas balva par veiksmīgu nodarbinātības jautājumu risināšanu pateicas sociālā darba speciālistei Intai Muriņai. Pagasta bāriņtiesas priekšsēdētājai Maijai Podegradei atzinība par ieguldījumu audžuģimeņu kustības attīstībā.. Lai gan pagastā ceļu nav daudz, tie ir ļoti sakopti, tāpēc balva arī no Satiksmes ministrijas.

Mazs, bet drosmīgs pagasts
Alūksnes rajona padomes priekšsēdētājs Laimonis Sīpols sveic jaunlaiceniešus, uzsverot, ka šim mazajam pagastam pietika drosmes sacensties ar citiem – lielākiem pagastiem Vidzemē. A.Bētere salīdzina, ka citi konkursa dalībnieki ir vismaz trīs reizes lielāki nekā Jaunlaicene, kas aizņem 50 kvadrātkilometrus un kur dzīvo 480 iedzīvotāji. “Viņi pierāda, ka neliels pagasts var pastāvēt, ja ir aktīvi iedzīvotāji un labs pašvaldības vadītājs,” atzīst L.Sīpols. Pašvaldības vadītāja D.Rēdele atzīst, ka sākumā nobijusies. “Pēc tam padomāju – kāpēc gan nepamēģināt. Mēs taču lepojamies ar savu pagastu! Kad atbrauca tik jauka komisija, mēs vairs nepavisam nebaidījāmies,” atzīst D.Rēdele.

Kategorijas