Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Cer uz augstiem rezultātiem

Ilze Bogdanova

2008. gada 12. septembris 13:16

1161

Polijas galvaspilsētā Varšavā sācies Eiropas čempionāts junioriem U-20 grupā. Pirmo reizi tajā pārstāvēta arī Alūksne, kur par kādu no godalgām 60 kilogramu svara kategorijā cīnīsies Artūrs Mālnieks.

Šīs ir nozīmīgākās sacensības, kurās jaunietis startēs. Lai kļūtu par to dalībnieku, viņam nācies izturēt vairākus atlases turnīrus – sacensības Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Polijā un Vācijā. Trīs no tiem bija A klases turnīri, kur pārstāvētas apmēram 20 valstis no visas pasaules. Turnīros uzrādītie rezultāti ļāvuši A.Mālniekam ierindoties starp labākajiem valsts džudistiem savā kategorijā, tādējādi tiekot pie iespējas cīnīties par medaļām Eiropas čempionātā.

Svarīgākā ir pirmā cīņa

Bez alūksnieša Latviju čempionātā pārstāvēs vēl astoņi sportisti – pieci puiši un trīs meitenes. Lai gan ar lielu daļu konkurentu jaunietis cīnīsies pirmo reizi, viņš jūtas pārliecināts par saviem spēkiem. „Meistarības ziņā esmu līdzvērtīgs konkurents saviem pretiniekiem,” apgalvo A.Mālnieks.

Tiesa, kaut arī treniņos izdarīts viss iespējamais, viņš norāda, ka liela nozīme būs dalībnieku daudzumam, starta laikam un, bez šaubām, veiksmei. „Ja cīņas paredzētas pašā vakarā, tad enerģijas ir mazāk un līdz ar to vajag vairāk spēka un koncentrēšanās uz mērķi,” viņš saka.

A.Mālnieks atzīst, ka par visnozīmīgāko brīdi sacensībās kļūst pirmā cīņa. Piedzīvots zaudējums sportistu sagrauj psiholoģiski, tāpēc turpmākajās cīņās uzvaras var arī izpalikt. „Tā ir tā veiksme, kas daudz ko ietekmē,” viņš saka. „Teorētiski it kā viss ir iespējams, bet praktiski gala rezultāts atkarīgs no dažādiem blakus apstākļiem.”

Būt gandarītam par paveikto

No visiem atlases turnīriem, labākos rezultātus puisim izdevies uzrādīt Latvijā un Lietuvā. Pirmajā viņš kļuvis par valsts čempionu, bet otrajā – bronzas medaļas ieguvēju. Lai tiktu pie godalgām arī šajā reizē, viņam nāksies izturēt apmēram 70 sportistu lielu konkurenci. Kā viens no iespējamajiem mīnusiem čempionātā tiek minēts viņa vecums, kur alūksnietis būs viens no jaunākajiem sacensību dalībniekiem. Lai gan tas dos viņam iespēju startēt šās grupas čempionātā arī nākamajos gados, šoreiz pieredzes ziņā vairums sportistu viņu apsteidz.

Šā iemesla dēļ jaunietis uzsver – galvenais ir nostartēt tā, lai pašam būtu prieks un treneris varētu justies apmierināts. Viena no tādām reizēm bijis atlases turnīrs Eiropas čempionātam jauniešiem. Sacenšoties ar gandrīz 80 dalībniekiem, viņš ieguvis trešo vietu. Tiesa, tas izdarīts pēdējā brīdī, kad, tiekoties ar pretinieku no Zviedrijas, spēku samēri bijuši tik līdzvērtīgi, ka izšķirošā uzvara gūta pēdējās sekundēs. Šī uzvara kļuvusi par negaidītu pārsteigumu gan pašam, gan viņa trenerim, mājās atgriežoties ar lielu gandarījuma sajūtu par paveikto.

Puisis atklāj, ka ar līdzīgām sajūtām viņš vēlētos atgriezties mājās arī no Eiropas čempionāta Polijā. Šīs sacensības esot nozīmīgas ne tikai tā vēriena dēļ, bet arī piedāvātajām iespējām iegūt sev sponsorus un atbalstītājus. Viņš stāsta par puisi no Latvijas, kurš pērn, izcīnot čempionātā bronzas medaļu, ieguvis atbalstītājus, kas šobrīd ļauj viņam koncentrēties tikai uz sacensībām. „Gribētos uzrādīt līdzvērtīgu sasniegumu, jo šīs iespējas priekš džudista, tāpat kā jebkura cita sportista, ir ļoti svarīgas,” uzsver A.Mālnieks.

Kategorijas