Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mazinās cilvēku pirktspēja

Mārīte Dzene

2008. gada 12. septembris 13:13

1200

Centrālās statistikas dati liecina, ka inflācija samazinās. Liekas, ka iedzīvotāju pirktspējai vajadzētu kaut nedaudz palielināties, tomēr aina veikalos un ēdināšanas uzņēmumos par to neliecina.

“Pirktspēja ir ievērojami mazinājusies. Septembrī to izjūtam īpaši. Tas ir saprotams – bērni ir sagatavoti skolai. Tas nav lēti, tāpēc maciņi ir tukšāki. Konsultējoties ar kolēģiem un konkurentiem, varu secināt, ka visur situācija ir līdzīga. Mūsu veikali - kafejnīcas ir laukos un pilsētās, tāpēc rodas iespaids, ka šobrīd pirktspējas mazināšanās pilsētā ir pat nedaudz vairāk jūtama,” atzīst SIA “Gustiņš” īpašniece Valentīna Gusta.

Pārtikas produkti nebūs lētāki
Viņa secina, ka noteicošā, protams, ir preču cena. Taču ne mazāk svarīga ir produktu kvalitāte. Cilvēki rūpīgi raugās arī preču derīguma termiņus un produktu sastāvu, tāpēc SIA “Gustiņš” cenšas dažādot sortimentu un piedāvāt daudzveidīgus produktus. “Mūsu pašražoto kulinārijas un konditorejas izstrādājumu kvalitāti pircēji ir pārbaudījuši, tāpēc pērk to, nesūrojoties par cenu. Lai gan tā Alūksnes rajonam ir diezgan augsta,” spriež V.Gusta.
Viņa domā, ka nepamatotas ir prognozes, kas vēsta par pārtikas preču cenu samazināšanos. Tas nav iespējams, ja izejvielas nekļūs lētākas. SIA “Pajumte” īpašniece Evita Ogņeva piebilst, ka neviens piegādātājs nav samazinājis produktu cenas. Gaļai tā ir pat augusi, tāpēc viņa nebrīnās, ka septembrī klientu skaits kafejnīcās ir mazinājies. Tiesa, SIA “Gustiņš” meklē iespējas samazināt preču cenas, tāpēc ir iesaistījies SIA “Aibe” veikalu tīklā, lai varētu konkurēt ar zemo cenu preču veikalu tīklu.

Apgrozījumu palielina dārgākas preces
“Alūksnē tāpat kā citviet ir jūtama dzīves sadārdzināšanās. Cilvēkiem trūkst naudas, tāpēc viņi iepērkas taupīgāk un ekonomiskāk. Šajā pilsētā ir tāda īpatnība, ka acīmredzot dārzos laba ir augļu raža, tāpēc cilvēki mazāk iegādājas eksotiskos augļus,” stāsta veikalu “Maxima” sabiedrisko attiecību speciālists Ivars Andiņš. Viņš norāda, ka veikalos apgrozījums ir nedaudz lielāks nekā pagājušajā gadā šajā laikā. Tomēr nav pamata priecāties, jo pieaugums ir radies preču sadārdzināšanās dēļ.

Kategorijas