Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mainīt vai nemainīt?

Mārīte Dzene

2008. gada 12. septembris 09:00

482

Alūksnes domes ārkārtas sēdē deputāti nevarēja pieņemt lēmumu par izmaiņām deputātu komiteju sastāvā, jo pietrūka balsu “par”. Acīmredzot vairākumam nebija saprotams, kāpēc tās ir nepieciešamas.

“Vai komiteju sastāva maiņa uzlabos domes darbu? Komiteju sēdēs var piedalīties visi deputāti. Komitejās sagatavotos lēmumus apspriež domes sēdē, kur var diskutēt. Kāpēc ir jāmaina komiteju sastāvs,” spriež deputāts Ainars Melders.
Arī deputāts Jānis Cīmiņš vēlas dzirdēt argumentus. Vai ir bijušas problēmas līdzšinējo komiteju darbā? Varbūt deputāti nav apmierināti ar savām darbības vai izpausmes iespējām? Domes priekšsēdētājs Viktors Litaunieks informē, ka lēmuma projekts tika sagatavots, jo daļu deputātu neapmierina komiteju darbs. “Tas nav arguments. Miniet vienu gadījumu, kur Finanšu vai cita komiteja nav varējusi pieņemt lēmumu un kavējusi domes darbu,” iebilst J.Cīmiņš. V.Litaunieks norāda, ka būtu jāpārskata daudzi komiteju lēmumi, lai minētu konkrētus piemērus.

Atzinīgi vērtē komiteju darbu
A.Melders atzīst, ka koalīcijas maiņas situācijās nereti rīkojas līdzīgi. Tomēr iepriekšējā domes “apvērsumā” komiteju sastāvs netika mainīts. Tautsaimniecības komitejā, kuru vada “nelaimīgais Melders”, sekmīgi skatīti gan projekti, gan saimnieciski jautājumi. “Par šo komiteju sastāvu balsoja visi 11 deputāti. Varu strādāt citā, nevis Finanšu komitejā, man par to galva nesāp. Tomēr, manuprāt, sastāvu nevajadzētu jaukt,” atzīst A.Melders. Deputāts Valdis Vīksna uzskata, ka Sociālo un veselības jautājumu komiteja, kuru viņš vada, ir strādājusi labi. Viņam patikusi arī iepriekšējā Tautsaimniecības komitejas sēde, kurā tika pārbaudīta lēmumu izpilde. “Tā turpināt! Iepriekš daudzi lēmumi netika izpildīti un krājās,” saka V.Vīksna.

Vēlas valdošās koalīcijas vairākumu
Finanšu komitejā,viņaprāt, nav pareizas proporcijas, jo tajā valdošās koalīcijas deputātiem ir jābūt vairākumā. Viņš iesaka Daini Svarupu no Finanšu komitejas pārcelt uz Sociālo jautājumu komiteju. Turklāt D.Svarups labi pārzina jautājumus, par kuriem tiek lemts šīs komitejas sēdēs.  “Manuprāt, gan Sociālo jautājumu, gan Kultūras, izglītības un sporta jautājumu komitejā visi jautājumi tiek operatīvi izskatīti. Mani apmierina darbs šajās komitejās, tāpēc negribētu neko mainīt,” pauž deputāte Vija Puzule.

Nevēlas mainīt mainīšanas dēļ
J.Cīmiņš secina, ka komiteju darbs ir ritējis normāli. To sastāvu vajadzētu mainīt, ja tas būtu slikts. Turklāt jau agrāk, lai nepieļautu vēl vairāk kļūdu. “Mēs gribam mainīt komiteju sastāvu, kad līdz pašvaldību vēlēšanām ir palicis pavisam maz. Vai tas ir lietderīgi tagad, kad deputāti ir iepazinuši un iedziļinājušies jautājumos, par kuriem lemj komitejās?” vēlas zināt deputāts. Jānis Liepiņš iebilst, viņš uzskata, ka vajadzētu pamainīties. Tiek atzīts, ka tas ir politisks lēmums. Tomēr tas negūst deputātu vairākuma atbalstu.

Kategorijas