Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mežā sēņu netrūkst

Ilze Bogdanova

2008. gada 15. septembris 09:00

1165

Šis gads sēņotājiem izvērties veiksmīgs, jo sēņu mežos ir daudz un dažādas, atklāj alūksniete Lolita Vanaga. Lai gan dzirdēts, ka dažviet situācija ir gluži pretēja, Alūksnes rajona mežos, kur viņa ik rudeni dodas pēc meža veltēm, par sēņu trūkumu nav jāsūdzas.

Vēl iepriekšējā dienā viņa no meža atgriezusies ar diviem pilniem spaiņiem sēņu. Ar tādu „lomu” sēņošana šogad beigusies vai ik reizi, kad pēc darba vai brīvdienās nolemts nesēdēt mājās, bet gan sarūpēt meža veltes, ar ko ģimenē visi mielojas gardām mutēm.

Paļaujas uz pārbaudītām vērtībām

Par tradicionālajām sēņošanas vietām kļuvusi Ziemeru un Alsviķu pagasta Karves apkaime, dažreiz arī meži Apes pusē. „Parasti cenšos doties uz pazīstamiem mežiem, kur zinu, ka neapmaldīšos,” saka L.Vanaga. Tāpat tiek lasītas arī tās sēnes, kuras pašai ir pazīstamas, neeksperimentējot ar neko nezināmu. Rezultātā spainī krājas bekas, baravikas, apšukundziņi, gailenes un podiņi – sēnes, no kurām pagatavotie ēdieni garšo arī ģimenei. Lai gan lielākā daļa sēņu tiek pārstrādātas ziemas krājumu papildināšanai, vismīļākais ēdiens esot vienkārša sēņu mērce un karbonādes no bērzlapītēm, ar ko ģimene mielojas arī sēņošanas dienas vakarā. „Mēs tādus lielus kulinārijas brīnumus no sēnēm nemaz netaisām. Laikam vajadzētu sākt pamēģināt, bet līdz šim vēl nav sanācis,” norāda L.Vanaga.

Vaļasprieks ar tradīcijām

Kaut gan sēnes tiek lasītas praktiskos nolūkos, to lasīšana, galvenokārt, ir ģimenes vaļasprieks. Parasti L.Vanaga sēņot dodas kopā ar mammu vai draudzenēm. „Sarunājam arī citus, lai būtu pilna mašīna, kompānija un tad katrs ar savu spaini mežā iekšā,” viņa saka. Sevišķi lielu gandarījumu tā sniedz darba dienu vakaros, kad birojā nosēdēta visa diena un pastaiga pa mežu sniedz vakarā nepieciešamo relaksāciju. Ir pat bijuši gadījumi, kad sēnes ir salasītas, bet atdotas citiem, jo par galveno tobrīd kļuvis pats sēņošanas prieks. Ar šo ģimenes vaļasprieku saistās arī atsevišķi rituāli. Tā kā sēnes tiek tīrītas uzreiz pēc to salasīšanas, tad gadījumos, kad mežā būts kopā ar kādu no ģimenes, ar sēnēm pielasītie spaiņi tīrīšanas procesā tiek samainīti. „Tas tāpēc, lai papriecāties par savu „lomu” varētu ne tikai pats sēņu lasītājs, bet arī otrs varētu uzzināt, kādas sēnes ir izdevies salasīt.”

Kategorijas