Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Gaisa baloni lido virs Liepnas

Mārīte Dzene

2008. gada 11. septembris 13:33

1375

Kad ierodamies Liepnas pagasta Alodzenē, kur no lauka meža ielokā paredzēta gaisa balonu pacelšanās, debesis vietām ir skaidras, bet vietām draudīgi mākoņi liek būt piesardzīgiem un nogaidīt. Tāpēc gaisa balonu sacensību Latvijas čempione Kristīne Vēvere dodas izlūkot. Diemžēl pēc vairākkārtējas zondes palaišanas un debesu pētīšanas plašākā teritorijā nākas atzīt – tuvojas lieli, melni mākoņi un gaidāms lietus. Kad gaisa balonu piloti ar savām komandām, vietējie pasažieri un skatītāji sāk izklīst, sākas varena lietus gāze. Jā, tā nu tas ir. Ar gaisa balonu ne vienmēr var lidot. Tomēr divās festivāla “Liepna no putna lidojuma 2008” dienās nenotika tikai šis lidojums, toties trīs bija veiksmīgi. Pagājušajā piektdienā bija rīta lidojums, sestdienā – rīta un vakara lidojums.

Lidojuma pasažieri iegūst grāfa titulu
„Tas nav tik vienkārši. Man piedāvāja lidot jau pērnā gada festivālā, bet es saņēmos tikai šogad. Spēju sevi pārvarēt un lidoju. Tagad varu teikt, ka bailes ir tik ilgi, kamēr balons ceļas augšā. Tad ir iespēja salīdzināt un izjust augstumu, jo var redzēt - balons ceļas virs koku galotnēm. Kad tas ir jau augstu debesīs, tad zeme izskatās kā raibs paklājs,” stāsta Liepnas pagasta uzņēmēju atbalsta centra vadītāja Laima Kaņepa.
Viņas balons tāpat kā citi lidojumu sāka no Alodzenes uz Liepnas pusi. Tomēr vējš sagriezās tā, ka pagasta centram pāri neiznāca lidot. Balons virzījās uz Kupravas pusi un nolaidās Strautos. „Kad nolaidāmies, mani iesvētīja un piešķīra titulu „Grāfiene fon Pērdeja”, jo nolaidāmies pie Pērdejas upes. Tituls tiek piešķirts saskaņā ar vietas nosaukumu tiem, kuri lido pirmo reizi,” atklāj L.Kaņepa. 

Divas stundas lido virs meža 
Gaisa balonu festivāls Liepnā ir kļuvis par jauku tradīciju, tāpēc šoreiz debesīs cēlās pieci gaisa baloni. Starp tiem bija gan pērn redzētie “AB.LV”, “Vestbalt”, “Latvija” un “Izzi”, gan jaunākais kluba “99 gaisa baloni” lolojums “Elvi”. Šis balons sestdienas rītā lidoja virs mežiem un nosēdās cirsmā, tāpēc to pēc tam vajadzēja nest līdz mašīnai. Savukārt “Izzi” aizlidoja līdz pēdējai apdzīvotai vietai Žīguru pusē.
Festivāla organizatore Liene Stabinga skaidro, ka ir jābūt labiem laika apstākļiem, lai varētu pietiekami ilgi un droši lidot. “„Elvi” lidoja divas stundas. Meklēja vietu, kur nosēsties. Balons lidoja virs meža, turklāt bija ļoti lēns vējš – tikai viens kilometrs stundā. Tad nu balons lidoja, lidoja, kamēr nosēdās Lāčukupčos. Vējš bija sagriezies citādi nekā tas pūta, uzsākot lidojumu, tāpēc vēl viens gaisa balons nosēdās meža pļaviņā. Tas liecina, ka lidojuma laiks nav plānojams. Pilots gribētu lidot taisni, bet vējš to novirza uz mežiem,” klāsta L.Stabinga.
Pasažieri bija visos lidojumos, jo festivāla rīkošanai ir ļoti daudz atbalstītāju. Darba grupā tika iesaistīti vairāk nekā 35 cilvēki, un katram bija kāds uzdevums, tāpēc iespēju robežās katru centās izvizināt.

Sacenšas arī šampanieša korķu šaušanā
Katra gaisa balona komandai tika izdalīti marķieri, kurus vajadzēja nomest pašu izraudzītā vietā, norādot lidojuma koordinātes. Parasti marķiera nomešanai izvēlas ceļu krustojumu, jo tas ir labi redzams gan uz zemes, gan kartē. L.Stabinga atzīst, ka gadās - marķieri nomet ne tikai vienu, divus, bet pat četrus kilometrus no krustojuma. Pirmo reizi bija sacensības arī komandām uz zemes. „Bija jāsaliek puzle ar kluba logo un jāprot orientēties apvidū pēc kartes, braucot automašīnā. Piloti sacensībās nepiedalījās un nevarēja dot nekādus norādījumus. Zemes komandai pašai vajadzēja atrast kontrolpunktu un atgriezties starta vietā,” informē L.Stabinga. Skatītājiem bija interesanti vērot, cik precīzi tiek mesti marķieri no „stāvoša balona” jeb vienkārši – augstākas vietas. Balona grozs lidojumā kustas, bet šoreiz bija lielākas iespējas trāpīt marķieri baltā krusta centrā. Vēl sacentās šampanieša korķa šaušanā tālumā. Veiksmīgākais bija korķa lidojums 28 metru tālumā, bet vājākais rezultāts – pilna šampanieša pudele, jo pilotam korķis palika rokā. Kad lidojumu gaisa balonā beidz kāds, kurš to dara pirmo reizi, tad ir iesvētīšanas rituāls, dzerot šampanieti.

Dāvā prieku Liepnas iedzīvotājiem
“Šīs bija treniņsacensības, jo apmācījām jaunus tiesnešus un pilotus. Arī sacensību direktors bija jauns. Tomēr visi bija apmierināti un atzina, ka festivāls ir izdevies. Tas bija vērsts galvenokārt uz dalībniekiem, nevis uz publiku, tāpēc balonisti jutās labi. Visi jautā, vai arī nākamgad būs šāds pasākums Liepnā,” secina Liene. Tas lielā mērā ir atkarīgs no sponsoru atbalsta. Šo festivālu finansiāli atbalstīja Alūksnes Novada fonds, a/s “Rīgas miesnieks”, Liepnas pagasta padome, Aivars Ločmelis, Agris Rušķis, Guntars Sniedzāns, Liepnas vidusskola un internātskola. Pagasta padomes priekšsēdētājs Laimonis Sīpols uzsver, ka festivāls rada prieku cilvēkiem. Turklāt tam nav nepieciešams liels pašvaldības finansējums, ja to atbalsta sponsori. 
Lieliski izdevās degļu šovs, kas ilga 20 minūtes. Cilvēki bija pulcējušies uz pagasta galvenās ielas. Ar iedegtiem degļiem aizbrauca līdz pat tālākajam galam, kur dzīvo veci liepnieši. „Elvi” balons uzspīdēja vakarā satumsušajās debesīs.

Kategorijas