Aluksniesiem.lv ARHĪVS

(papildināts) Piešķirs Eiropas kultūras mantojuma statusu

Agita Auziņa

2008. gada 11. septembris 15:50

522

Šajā nedēļas nogalē, 13. un 14. septembrī, visā Latvijas teritorijā norisināsies Eiropas kultūras mantojuma dienas „Neparastais mantojums”. No Alūksnes rajona mantojuma dienās iekļauti četri apskates objekti.

Sestdien pulksten 10.00 un svētdien 12.00 ir iespēja paviesoties Alūksnes kājnieku skolā un iepazīties ar 7.Siguldas kājnieku pulka vēsturi. Turpretim svētdien pulksten 11.00 iecerēts dievkalpojums Alūksnes luterāņu baznīcā, bet pēc tā norisināsies svētbrīdis pie E.Glika stādītajiem ozoliem. Tāpat arī mantojuma dienās ikviens tiek aicināts paviesoties Annas pagastā pie Gulbju krustakmens vai saukta arī par Tabakdozes akmens, bet par šo objektu sīkāku informāciju varēs atrast informatīvajā bukletā.

Zeltiņu pagasta bijušajai PSRS stratēģiskajai kodolraķešu bāzei šīs kultūras mantojuma dienas būs īpašās un 13. septembrī pulksten 13.00 notiks svinīgais pasākums, kad objektam piešķirs Eiropas kultūras mantojuma statusu un pasniegs Eiropas karogu. Bāzes apsaimniekotājs SIA „Mauricas” direktors Ainars Knipšis norāda, ka izvēle bijušo kodolraķešu bāzi iekļaut Eiropas mantojuma sarakstā nav nejauša. „Iesāktais darbs pie Bāzes autentiskās vides saglabāšanas, un vienlaicīgi attīstīt mūsdienām atbilstošas aktivitātes visā teritorijā ir devušas augļus - cilvēku interese Latvijā , un citās Eiropas valstīs piesaista interesentus šim PSRS laika militārajam mantojumam. Tādā veidā ir iespējams palielināt un uzturēt Eiropas sabiedrības interesi par šo objektu,” pauž objekta apsaimniekotājs.

 

„Durvis, kas vairāku desmitu gadu garumā bija slepenas un slēgtas šajās dienās tiek atvērtas visplašākais publikai. Notiks izstādes demonstrācija. Ekskursijas un apskate šais dienās ir par brīvu,” norāda A.Knipšis. Eiropas Kultūras mantojumu dienas ir tradīcija, kas aizsākās Francijā 1984.gadā, noris reizi gadā - šogad jau 48 valstīs. Šajās dienās cilvēkiem dota iespēja pievērst uzmanību kultūrvēsturiskiem objektiem un šo dienu mērķis ir tuvināt cilvēkus kultūras mantojumam, iepazīstināt ar kultūras pieminekļiem.

Kategorijas