Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Palīdzēs pārvērsties par gulbi

Ilze Bogdanova

2008. gada 9. septembris 13:01

705

Pēc divu gadu ilga pārtraukuma, svētdien pulksten 12.00 Alūksnes tautas namā atkal tiks gaidīti jaunieši, lai piedalītos atlasē uz novembra beigās plānoto konkursu „Mis un Misters Alūksne 2008”. Par konkursa organizatorisko pusi, tāpat kā iepriekš, rūpēsies Evita Bogdanova, kas ar jaunu sparu un idejām apņēmusies turpināt pašas aizsākto tradīciju.

- Izdzirdot vārdu „skaistumkonkurss”, cilvēki uzreiz iedomājas atkailinātas meitenes un puišus uz skatuves, tomēr gribētos uzsvērt, ka konkursa dalībnieki nav tikai ārēji skaisti cilvēki – tie ir gudri jaunieši ar savu „es”. Ja atskatās uz iepriekšējos gados rīkoto konkursu dalībniekiem, tad gandrīz visi šobrīd mācās kādā augstskolā un ir ar lieliem dzīves mērķiem.

Nevar noliegt, ka dažiem jauniešiem skaistumkonkursi ir iespēja izsisties uz augšu, lai veidotu modeļu karjeru, tomēr mazajās pilsētās, kāda ir arī Alūksne, tas veic arī citas funkcijas, kas, manuprāt, ir daudz svarīgākas. Konkurss sniedz drosmi un mērķu īstenošanai tik nepieciešamo pašapziņu. Zinu jauniešus, kas, pateicoties konkursam, pārvarējuši savas bailes no uzstāšanās lielas auditorijas priekšā un tikuši galā ar tādiem izaicinājumiem, kas iepriekš likušies neiespējami.
 

Kas jauniešiem nepieciešams, lai varētu piedalīties atlasē?

- Atlasē var piedalīties ikviens jaunietis, kuram vismaz 18 gadi, meitenēm līdzi ņemot peldkostīmu un augstpapēžu kurpes, bet puišiem – bokseru šortus vai peldbikses. Vecuma ierobežojums meitenēm ir 25, bet puišiem – 26 gadi. Protams, ja ir kāds, kuram nav vēl šo 18 gadu, kurš ļoti vēlas piedalīties konkursā un zina, ka nākamajā gadā to nevarēs izdarīt, tad priecāsimies redzēt arī tādus jauniešus. Tiesa, šie 18 gadi vairāk domāti tam, lai izdevīgu piedāvājumu gadījumā pēc konkursa norises nerastos nekādi šķēršļi un jaunietis lieliem soļiem varētu iet pa sevis izvēlēto ceļu.

Tāpat es gribētu aicināt alūksniešus uzrunāt un iedrošināt kādu savu paziņu vai draugu, kurš vēlas kaut ko mainīt savā dzīvē, bet nav īsti pārliecināts, kā to izdarīt un ar ko sākt. Vienkārši ir lietas, kas jauniešiem tiek mācītas tieši konkursa vajadzībām, taču ikviens varēs iegūt zināšanas un iemaņas, kas noderēs jebkurā citā dzīves jomā. Turklāt būtu pat vēlams, ja jaunietis jau sākumā noformulētu savus mērķus, kāpēc viņš grib kļūt par konkursa dalībnieku. Ja tā ir vēlme izmēģināt kaut ko jaunu, nevis iegūt kādu titulu, tas tiks ņemts vērā, jo tā nav spiesta lieta. Galvenais ir vēlme apgūt kaut ko jaunu un drosme stāties pretī jauniem izaicinājumiem.

Ko jaunieši iemācīsies, gatavojoties šā gada konkursam?

- Šogad par konkursa tēmu izvēlētas dabas stihijas, kurām pakārtoti būs visi priekšnesumi. Gatavošanās procesā jaunieši varēs apgūt klasisko un moderno deju soļus, būs runas un aktiermeistarības nodarbības, kā arī tikšanās ar psihologiem, kas dalībniekiem palīdzēs konkursam sagatavoties garīgi. Tāpat tiks piedāvātas nodarbības skaistumkopšanā. Nevis tā, ka speciālisti viņus uzpoš un sapucē uz konkursu, bet, lai viņi paši vēlāk varētu turpināt rūpēties par savu ķermeni. Tās būs apmācības ne tikai par dekoratīvās kosmētikas lietošanu, bet arī rūpēm par ādu, kas svarīgi ir jebkurā vecumā. Un pats galvenais, ka visas šīs nodarbības jauniešiem būs bez maksas.

Ņemot vērā, ka konkursā var piedalīties tikai 18 gadus sasniegušie jaunieši, kas, visticamāk, mācās vidusskolas pēdējā klasē, vai jauniešiem tā nebūs pārāk liela slodze laikā, kad visa uzmanība būtu jāvelta vidusskolas absolvēšanai?

- Pēc iepriekšējo gadu pieredzes varu teikt, ka tie, kas grib kaut ko darīt, tie visu paspēj arī izdarīt. Jā, nodarbības būs sestdienās un svētdienas, dažreiz nedēļas vidū vai pat piektdienu vakaros, taču tas nav nekas neizdarāms. Strādājot Alūksnes Bērnu un jauniešu centrā, esmu ievērojusi, ka jaunieši, kas patiešām vēlas kaut ko jaunu iemācīties, parasti iesaistās vairākos pulciņos vienlaicīgi. Mēs, konkursa organizatori, centīsimies nodarbības sakārtot tā, lai gatavošanās konkursā neietekmētu jauniešu mācības, tomēr lielā mērā tas atkarīgs arī no viņiem pašiem – cik veiksmīgi viņi spēj saplānot savu laiku un strādāt ar pilnīgu atdevi.

Atsaucoties uz iepriekšējo gadu pieredzi. Cik konkurētspējīgi ir jaunieši, kas konkursam Latvijas mērogā gatavojas Alūksnē?

- Tas, ka alūksnieši ir konkurētspējīgi, ir skaidrāks par skaidru, jo līdz šim gandrīz visi ir iekļuvuši finālā. Protams, gatavošanās procesā mēs nevaram piedāvāt augstākās klases speciālistus no Rīgas, jo visu nosaka finanses, tomēr nedomāju, ka jaunieši tā dēļ kaut ko zaudētu. Ja, piemēram, Balvos šis konkurss tiek rīkots kā pilsētas domes pasūtījums, tad Alūksne ir no tām vietām, kur visu nosaka viena cilvēka iniciatīva. Tiek meklēti sponsori, kas varētu atbalstīt konkursa norisi, turklāt sadarbība ar tiem notiek ne tikai piešķirot finansējumu, bet palīdzot ar materiālo bāzi vai noderīgiem padomiem, bez kuriem neiztikt. Tāpat pie mums ir ļoti labi speciālisti, kas, strādājot ar jauniešiem iepriekšējos gados, apliecinājuši, ka ir savā vietā. Ja tā nebūtu, tad diez vai mūsu jaunieši būtu tikuši tik tālu. Par piemēru varu minēt pēdējo „Misters Alūksne” titula ieguvēju Robertu Gurski, kurš Latvijas konkursā ieguva titulu „Misters Foto”. Lai gan tas nav konkursa galvenais tituls, šī titula iegūšana bija viņa mērķis, apzinoties, ka līdz ar uzvaru viņam līdzi nāktu daudz papildus pienākumu un saistību, kas īsti neatbilda viņa prioritātēm.

Kā konkursa organizatoriem veidojusies turpmākā sadarbība ar iepriekšējo gadu dalībniekiem?

- Varu droši teikt, ka tā sadarbība turpinās arī pēc konkursa beigām. Jaunieši labprāt iesaistās nākamā gada konkursa organizēšanā, nāk ar savām idejām, meklē sponsorus un labprāt izmanto savus talantus, lai varētu sniegt savu artavu tā rīkošanā. Tāpat cenšamies neatteikt savu dalību pasākumos, uz kuriem mūs uzaicina. Esam kā tāda vienota komanda, kur privātās vajadzības tiek nobīdītas uz brīdi maliņā, lai varētu sasniegt kopīgo mērķi. Kā teica Roberts Gurskis – konkursā viņš ieguvis komandu, kas neļauj pazust turpmākajā dzīvē. Arī to var uzskatīt par vienu no konkursa lielākajām vērtībām, proti, iepazīšanos ar jauniem cilvēkiem, ar kuriem līdz tam varbūt nav bijusi nekāda darīšana.

Vai tas, ka pērn konkursa norise, izpalika, nav ietekmējis cilvēku interesi par šo konkursu?

- Varbūt šajā laikā posmā saikne ar bijušajiem konkursu dalībniekiem vairs nav tik cieša kā iepriekšējos gados, taču domāju, ka nemelošu, ja teikšu, ka šis konkurss ir iekarojis savu vietu pasākumu apritē un alūksnieši gaida tā norisi. Piemēram, pagājušajā gadā sponsori ap šo laiku paši nāca un interesējās, vai varēs turpināt ar mums sadarbību, un bija žēl, ka nācās viņiem atteikt, pasakot, ka konkursa norise šoreiz izpaliks. Lai nu kā, bet domāju, ka līdz ar šī gada konkursu tradīcija tiks turpināta ar jaunu sparu, jo uzskatu, ka visi pasākumi, kas iegūst nelielu atelpu pirms kaut kā jauna, nāk ar jaunām dvesmām un spožām idejām.

Konkursa rīkošana ir tevis pašas iniciatīva. Ja jaunieši var iegūt jaunas zināšanas un pieredzi, ko iegūsti tu pati, ņemot vērā, ka tas nav viegls darbs?

- Tas, kas mani konkursa rīkošanā piesaista, ir prieks par padarīto, prieks par pārmaiņām, kas skar jauniešus, un prieks par tiem cilvēkiem, kas ar sajūsmu dodas mājup no kārtējā pasākuma. Ir bijuši gadījumi, kad, pēc ilgāka laika, man nākuši klāt un teikuši, kā gan tas puisis un meitene ir izmainījušies pēc piedalīšanās konkursā. Un uz pozitīvo pusi. Ja pirms tam viņi atnāk uz atlasi kautrīgi un bikli, tad vēlāk kļūst drosmīgāki un ar lielāku pašapziņas devu, kas, kā jau iepriekš minēju, ļāvuši īstenot mērķus, par kuriem iepriekš viņi varbūt varējuši tikai sapņot. Lai gan ir daļa cilvēku, kas pret skaistumkonkursiem joprojām izturas ar aizspriedumiem un skepsi, es uzskatu, ka nav neglītu cilvēku – ir tikai jāmāk un jāgrib šo skaistumu atklāt. Tāds ir arī mūsu mērķis – palīdzēt jauniešiem atklāt savas stiprās puses, lai viņi no neglītā pīlēna spētu pārvērsties par gulbjiem.

Kategorijas