Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Zaudē ražu un peļņu

Mārīte Dzene

2008. gada 10. septembris 10:03

1442

Lietusgāzes nav pilnībā mitējušās, tāpēc zemniekus satrauc ražas liktenis. Kas paspēja izmantot saulainos brīžus, var uzelpot. Bet daudziem jārēķina, kā izdevīgāk - novākt ziemājus lopbarībai vai atstāt uz lauka un ieart.

“Lielākajā daļā ziemāju lauku graudi jau ir sadīguši vārpās. Šādos laika apstākļos tas ir saprotams. Tagad nākas lemt – kult vai nekult. Tiesa, vairāki paspēja novākt lielāko daļu miežu, kad bija pāris saulainas dienas. Kā tikai nelīst, visi kombaini ir tīrumā. Kā ugunsdzēsēju brigādes. Turklāt strādā līdz pat tumsai. Kuļ arī mitrus graudus, tāpēc kaltes ir pārslogotas,” secina Lauku konsultāciju biroja augkopības speciāliste Violeta Kļaviņa.

Kavējas kulšana un ziemāju sēja
Lai gan optimismam nav pamata, ir prieks, ka vismaz daļu platību ir izdevies novākt. Nenokultās graudaugu platības ir atšķirīgas, lai gan laika apstākļi bijuši vienlīdz slikti visā rajonā. Zemnieki dara visu, lai varētu saņemt vismaz kaut kādu atlīdzību par savu darbu un izaudzēto. Turklāt ir jāsēj ziemāji, bet cilvēku resursi ir ierobežoti. Viss cits tiek atlikts, jo šobrīd ir svarīgi novākt ražu un iesēt ziemājus. Protams, raža ir ievērojami mazāka un arī sliktākas kvalitātes nekā pērn.

“Apmēram 45 procenti graudaugu ir novākti, bet kartupeļi – ne vairāk kā 10 procenti. Ja arī turpmāk neuzlabosies laika apstākļi, tad visu nevarēs novākt. Uz lauka nevarēs uzbraukt ar tehniku,” spriež Mālupes pagasta SIA “Dzirnavu 8” darbu vadītājs Mārtiņš Augstkalnietis.

Arī šobrīd ir vietas, kurām nevar piekļūt. Problēmas ir gan novākt, gan iesēt graudus nākamā gada ražai. Turklāt kavējas abi darbi, jo nevar iesēt, kamēr nav nokulti un sagatavoti lauki. Zemnieks atzīst, ka zaudējumi būs lieli. “Kaut pietiktu naudas vismaz kredītus nomaksāt! Lai nav jāpārdod tehnika vai kaut kas cits,” vēlas M.Augstkalnietis. Viņš atzīst, ka tik lietainu laiku ilgstoši vēl nav pieredzējis.

Kartupeļi bojājas un slikti glabājas
Mitrais laiks veicina kartupeļu lakstu puves attīstību. Vairāk cietuši ir agro šķirņu kartupeļi. Sevišķi bojāti ir kartupeļi, kas aug zemākās vietās. “Ir lauki, kur kartupeļu racējs izceļ tādas kā lielas dubļu pikas, no kurām kartupeļi ir jākasa laukā. Tiesa, ir arī vietas, kur var lasīt normāli. Kartupeļus, protams, novāks, bet nav zināms, kā tie glabāsies,” atzīst V.Kļaviņa.  SIA “Dzirnavu 8” laukos pagaidām kartupeļi nav bojāti, bet M.Augstkalnietis domā, ka gan jau būs. Laika prognoze palaikam dod cerības, ka vairs nelīs. Tomēr līdz šim tās nav piepildījušās.  

Kategorijas