Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Orientieristi izcīna medaļas Latvijas čempionātā

Ilze Bogdanova

2008. gada 9. septembris 09:59

553

Ir stafetes pēdējais etaps. Orientieristu spēcīgākās grupas V21 komandas cīnās par nozīmīgāko uzvaru Latvijas čempionātā. No alūksniešiem distancē atrodas Edgars Bertuks, kas stafeti pārņēmis, komandai esot līderu pozīcijās. Pie finiša taisnes ar orientēšanās kluba (OK) „Alūksne” karogu rokās dežurē viņa komandas biedri Jānis Kūms un Atis Dandens. Puišiem ir pamatota cerība, ka pirmo reizi kluba vēsturē viņi varētu kļūt par stafetes uzvarētājiem. Kad līdz finišam atlicis pēdējais kilometrs, E.Bertuks savus konkurentus apsteidzis jau par nepilnu minūti. Cerības ir attaisnojušās. Viņam distancē pievienojas pārējie komandas biedri, lai, nesot karogu, visi kopā finišētu, saucot, ka ir – beidzot alūksniešiem ir pirmā vieta Latvijas čempionāta spēcīgākās vīru grupas stafetē.

Viss pašu spēkiem

Ar šādām emocijām alūksniešiem beidzās Latvijas čempionāts vidējā distancē un stafetē, kas nedēļas nogalē norisinājās Kuldīgas rajonā. „Mēs tik daudzus gadus cerējām uz šādu panākumu un beidzot sanāca,” atzīst orientēšanās kluba „Alūksne” vadītājs Vilnis Veļķeris.

Vienlaikus tas bijis pārsteigums arī konkurentiem. Daļā no klubiem, kas cerēja uz šo uzvaru, tiek saņemts valsts un pašvaldības finansējums. Tas ļauj algot trenerus un dod iespēju jauniešiem trenēties tam atbilstošos apstākļos. Alūksnē viss tiek, galvenokārt, darīts pašu spēkiem, tāpēc ne velti kluba vadītājs uzsver: šai uzvarai nav nekāda sakara ar veiksmi – tā gūta, pateicoties jauniešu vecāku sniegtajam atbalstam, kā arī pašu uzņēmībai un ticībai.

Tieši ticība saviem spēkiem ļāvusi gūt panākumus arī citu grupu stafešu skrējienos, kur daļa Alūksnes komandu iekļuvušas labāko pieciniekā: Viesturs Dandens, Uldis Bertuks un Vilnis Veļķeris – 4.vieta no 12 komandām, Māris Vabulnieks, Uldis Vērdiņš un Sixten Sild – 5.vieta no 17 komandām, Sarmīte Sild, Iveta Veļķere un Ārija Bertuka – 5.vieta no 10 komandām.

Starp labākajiem – arī individuālajās distancēs

Medaļas izcīnītas arī individuālajā jeb vidējā distancē. Spēcīgākajā vīriešu grupā V21E E.Bertuks ieguva 2.vietu, no tuvākā konkurenta – Eiropas čempionāta laureāta Mārtiņa Sirmā – atpaliekot par nepilnu minūti. Komandas biedrs A.Dandens (V20) izcīnījis 3.vietu – līdz sudraba medaļai puisim pietrūka vien 14 sekunžu. Šajā grupā startēja arī J.Kūms, kas finišēja apmēram četras minūtes vēlāk, kļūstot par 6.vietas ieguvēju.

Ar līdzīgiem panākumiem sacensības beidzās V18 grupas pārstāvim Tomam Dandenam – arī viņš uzrādīja sesto labāko rezultātu, sacenšoties ar 25 savas grupas sportistiem. Vēl medaļas savās vecuma grupās izcīnīja V.Veļķeris (V50) un Jānis Veļķeris (V12) – abi kļuvuši par bronzas godalgu laureātiem. Labāko desmitniekā ierindojušies V.Dandens (V45) un Ā.Bertuka (S50), kas attiecīgi ieguvuši 7. un 6.vietu savās vecuma grupās.

V.Veļķeris informē, ka pavisam Kuldīgā notikušajā Latvijas čempionātā startēja tuvu pie 700 dalībniekiem – vidējo distanci veica 666 sportisti, bet uz starta līnijas stafešu skrējienā devās 187 komandas.

Kategorijas