Aluksniesiem.lv ARHĪVS

(papildināts) Alūksnes vidusskolā valkā formas

Agita Auziņa

2008. gada 9. septembris 08:02

4149

Sākot ar septembri Alūksnes vidusskolas 2.,3.,5 un 6.klašu skolēni nēsā skolas formas - zilas vestes ar skolas simboliku. Alūksnē šī ir vienīgā skola, kurā ieviesta obligāta formu nēsāšana, lai gan dažās rajona skolās tās jau ieviestas sen.

Ideja apspriesta jau sen

Iecere par skolas formām radusies jau pirms diviem gadiem. „Sākumā sarunas notika vairāku skolu starpā, tika organizētas pat skolas formu skates. Dažādu apstākļu dēļ iecere palika tikai iecere,” saka Alūksnes vidusskolas direktora vietniece audzināšanas darbā Ilze Līviņa. Toreiz neesot bijusi skaidrība ar audumiem, tērpu izskatu, cenām. Turpretim tagad firmas „Destra - Label” pārstāvis Alvis Bukovskis ierosinājis īsteno pilotprojektu un bijis gatavs dažām klasēm dāvināt formu elementus. „Kopīgi nonācām pie secinājuma, ka tās būs vestes. Tumši zilo krāsu izvēlējāmies, jo skolēni ikdienā nēsā džinsus un zils pieskaņojas vislabāk. Ir arī izšūta skolas emblēma – varavīksne, kas simbolizē dažādās tautības, kas mācas mūsu skolā,” saka I.Līviņa.

Skola nav modes skate

„Formas ir lietišķas un atturīgas, piemērotas skolas videi, jo skola tomēr nav modes skate. Protams, sākumā tas tiek uztverts kā personības apspiešana, tomēr daudzi jau atzinuši, ka formās jūtas labi, tās rada kopības sajūtu un piederību tieši šai skolai. Jau skolā būtu jāmācās ģērbties lietišķi, jo daudzās profesijās ir jānēsā formas,” norāda I.Līviņa. Viņa arī stāsta, ka tas nemaz nav tik dārgi kā sākumā liekas. „Esmu novērojusi, ka skolēni apģērbam tērē daudz naudas. Tomēr kas ir primārais skolā – apģērbs vai zināšanas?” saka I.Līviņa. Viņa arī atklāj, ka vecāki formu ieviešanu uztvēruši normāli un iebildumu neesot bijis.

Bērniem formas patīk

2.klases audzinātāja Sanita Čibala atzīst, ka formas disciplinē bērnus. „Ir vizuāli patīkami skatīties uz bērniem. Formas izskatās skaisti un ir kolektīvisma sajūta,” saka S.Čibala. Vien jāpiemin, ka skolas formas vestes nēsā arī skolotāji, kas pasniedz stundas attiecīgajām klasēm, tādejādi mudinot to darīt arī bērniem. 2.klases skolēni, Liene Paramonova un Artūrs Raiņiks, stāsta, ka viņiem skolas formas vestes patīk un tās ir ērtas. Liene gan atzīst, ka ir dīvaini visiem būt vienādiem.

Pagaidām vēl nav zināms kā formu nēsāšana tiks organizēta turpmāk. I.Līviņa atklāj, ka vestes ir iecerēts ieviest visiem skolēniem – sākumskolas, pamatskolas un vidusskolas klases tās nēsātu atšķirīgās krāsās. Pašlaik vien neskaidrs ir jautājums par finansējumu.

Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolas skolotāja Alda Liepiņa stāsta, ka formas skolā tiek valkātas jau septiņus gadus. „Pirms septiņiem gadiem pirmie, kas sāka nesāt formas bija toreizējā 1.klase, tradīcija turpinājās un katra nākošai 1.klasei arī bija formas,” skaidro A.Liepiņa. Meitenēm formā ietilpst sarafāns, bet zēniem bikses un veste. „Sākumā izjūtām pretestību, bet tagad formas atbalsta gan vecāki, gan paši bērni. Nereti ir tā, ka ar vienām drēbēm bērns dzīvojas gan pa mājām, gan pa skolu, gan ballītēm, turpretim formas ir tikai skolas apģērbs,” saka skolotāja.

Kategorijas