Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Debitants kļūst par laureātu

Ilze Bogdanova

2008. gada 8. septembris 12:39

1073

Alūksnietis Ints Dimiņš šogad debitējis Auto Stila rallija supersprintā standarta un sporta automašīnām. Lai gan bez lielas sacensību pieredzes, viņam jau divas reizes sezonā izdevies iekļūt labāko trijniekā.

Pirmā pieredze sacensībās gūta pērnā gada izskaņā, kad I.Dimiņš debitējis ziemas auto sprintā. Pāris gadus iepriekš viņam ik pa laikam paticis pabraukāties ar automašīnu pa Alūksnes ezeru, kad arī sākusies aizraušanās ar šo sporta veidu. „Tā nebija, ka es sāku kā pilnīga nulle,” saka I.Dimiņš. Lai gan vēlme pēc darbošanās šajā jomā uz dažiem gadiem apsīkusi, tā arī nopietnu sacensību pieredzi negūstot, šī aizraušanās ar jaunu sparu uzvirmojusi pirms gada, kad speciāli sacensībām iegādāta automašīna un aizvadīti pirmie starti.

Traucē nepiemērotie laika apstākļi

Lai gan ziemas auto sprintā alūksnietim izdevies īstenot mērķi un iekļūt kopvērtējuma pirmajā sešiniekā, I.Dimiņš atklāj, ka neapmierinātību radījuši laika apstākļi, kādos sacensības notikušas – no septiņiem posmiem tikai divi norisinājušies uz sniega un ledus. Rezultātā sportistiem, kas sacentušies vien trīs klašu sadalījumā, nācies konkurēt nevienlīdzīgos apstākļos: visu izšķīrušas automašīnu tehniskās īpatnības, kas, kā uzsver I.Dimiņš, bijušas pārāk atšķirīgas, lai ikvienam dotu iespēju cīnīties par uzvaru. Šī nianse kļuvusi par vienu no galvenajiem iemesliem, kāpēc, sākoties Auto Stila rallijam supersprintā, alūksnietis nolēmis izmēģināt savus spēkus pavisam cita veida sacensībās.

Ātrumu ir jāmāk savaldīt

„Tā ir tāda kā alternatīva, kur tu tiešām esi vienādās pozīcijas ar citiem un vari cīnīties par uzvaru. Piedāvāto sporta klašu ir tik daudz, ka vari izvēlēties sev atbilstošāko,” savus uzskatus attiecībā pret Auto Stila ralliju supersprintā pauž I.Dimiņš. Kaut arī dalībai sacensībās nepieciešama vien automašīna un vēlme to darīt, viņš norāda, ka, tāpat kā jebkurā citā sporta veidā, arī šeit visu nosaka pieredze un treniņi. Dodoties trasē, nepieciešams vesels iemaņu kopums, kas ļauj pārvaldīt savu braucamrīku, lai iespēju robežās izvairītos no negadījumiem un sasniegtu maksimālo rezultātu. „Ātrums ir vajadzīgs, taču vēl vairāk – spēja to savaldīt,” saka alūksnietis. Viņš uzsver, ka šīs iemaņas iegūstamas vien regulāri trenējoties jeb izmantojot jebkuru izdevību braukšanai slēgtā trasē, kas sportistu mobilizē un liek vairāk piedomāt pie pilnīgas sava spēkrata iespēju izmantošanas.

Uz sacensībām – pēc pieredzes

Tiesa, pagaidām par I.Dimiņa treniņiem kļūst vienīgi sacensības, kurās viņš startē gandrīz katru mēnesi. „Katrās sacensībās es arvien vairāk saprotu, ko un kā labāk darīt,” viņš atklāj. Lai gan Auto Stila rallijs supersprintā vēl turpinās, alūksnietis plāno savu sacensību grafiku ziemas sezonā. Jau tagad zināms, ka līdzīgs supersprints ar demokrātisku klašu sadalījumu paredzēts arī ziemas apstākļos. Tāpat gaidāma cīņa par uzvaru ziemas auto sprinta sacensībās, kurās, kā I.Dimiņš apgalvo, dalība tiks ņemta vien tajā gadījumā, ja būs ziemai atbilstoši laika apstākļi. „Cīnīties ar vējdzirnavām ir bezjēdzīgi un to darīt netaisos. Ja būs īsta ziema, tad noteikti piedalīšos abās sacensībās, jo tagad viss, kas vajadzīgs, ir vairāk pieredzes un treniņu.”

Kategorijas