Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vienu vai divus vietniekus?

Mārīte Dzene

2008. gada 8. septembris 11:37

3657

Alūksnes domes ārkārtas sēdē deputāti nevarēja pilnībā pieņemt nevienu lēmumu, kas bija saistīts ar izmaiņām pašvaldības nolikumā, domes darba samaksas nolikumā, ar domes priekšsēdētāja vietnieka jeb vietnieku ievēlēšanu un budžeta līdzekļu izdalīšanu kompensācijas izmaksāšanai atbrīvotajam vietniekam.

Visi šie lēmumi ir saistīti, jo acīmredzot domes priekšsēdētājs Viktors Litaunieks ar pašreizējās domes koalīcijas deputātiem nolēmuši izveidot divu vietnieku štata vietas. “Šis ir novadu veidošanas gads, tāpēc gribam sekmīgāk sagatavoties šim periodam. Lietderīgi ir uzsākt darbu ar diviem vietniekiem, no kuriem viens aktualizētu un virzītu novada veidošanas procesu. Otrs vietnieks strādātu un risinātu saimnieciskos jautājumus,” pamato V.Litaunieks. 

Komisijā nediskutē par finansējumu
Pēc deputāta Ainara Meldera jautājuma sākas diskusijas par to, cik domes priekšsēdētāja vietnieku  ir citās pašvaldībās, gan kaimiņu pilsētās, gan reģionu centru lielajās pilsētās. Tomēr galvenais arguments ir tas, ka abiem vietniekiem tiek sadalīta bijušā vietnieka alga, taču tiek saglabāta arī deputātu alga. Tas nozīmē, ka palielināsies budžeta izdevumi, jo A.Melders nesaņēma deputāta algu. Deputāte Vija Puzule secina, ka šis jautājums nav diskutēts finanšu komitejas sēdē.
Deputāts Jānis Cīmiņš nosauc pašvaldības, kurās ir tikai viens vietnieks. Turklāt norāda, ka Kuldīgā un Valmierā nav neviena vietnieka. Divi vietnieki ir Jelgavā un citās lielajās pilsētās. “Baidos, ka šāds solis nepaliks nepamanīts Latvijā. Un kas notiks, ja pēc diviem, trim mēnešiem mainīsies politiskā situācija? Tad atkal mainīsim nolikumus un vietnieku skaitu?” jautā J.Cīmiņš.

Viens vietnieks – novada veidošanai
Viņš ir par to, lai atbrīvotā Ainara Meldera vietā atrastu citu – labāku, bet vienu, nevis divus vietniekus. Lai gan sēdē netika minēti izraudzītie vietnieku kandidāti, bet saskaņā ar neoficiālu informāciju tie esot Armands Musts un Edvīns Fricis Svars. “Nezinu, kurš ir izdomājis šo ārprātu. Manuprāt, tas liecina par priekšsēdētāja nespēju vadīt domi. Deputāti ar šo lēmumu, balsojot vārdiski, var kļūt par apsmieklu. Es tādu nespētu izskaidrot vēlētājiem,” saka A.Melders. Deputāts Jānis Liepiņš iebilst, ka Rēzeknē, piemēram, ir trīs vietnieki. Viņš uzsver, ka ir nepieciešams cilvēks, kurš uzņemas darbu novada veidošanā.

Aizskrien ratiem pa priekšu
Deputāts Valdis Vīksna uzskata, ka “skrienam ratiem pa priekšu”. Novada domes projektā ir paredzēts priekšsēdētājs ar diviem vietniekiem, bet vēl nav zināms, vai tā tas arī paliks. Viņš ierosina balsot par lēmuma projekta pirmajiem diviem punktiem, bet lemšanu par pārējiem atlikt. Domes juriste Aiva Egle piebilst, ka vajadzētu balsot arī par 9.un 10.punktu, kuros izmaiņas nepieciešamas saskaņā ar grozījumiem likumos. Tā kā netiek panākta vienošanās par izmaiņām pašvaldības nolikumā, no sēdes darba kārtības izslēdz punktu par grozījumiem darba samaksas nolikumā un priekšsēdētāja vietnieku vēlēšanām. Arī paredzētie grozījumi domes lēmumā “Par Alūksnes pilsētas domes pastāvīgās komisijas “Pašvaldības iepirkuma komisija” tiek izslēgti no darba kārtības ar balsu vairākumu. 

Kategorijas