Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Četri jauni autobusi skolēniem

Mārīte Dzene

2008. gada 5. septembris 16:01

837

Alūksnes rajonā valsts piešķirtās dotācijas novada pašvaldību infrastruktūras attīstībai – autobusu iegādei skolēniem - šajā un pagājušajā gadā izmantojušas četras pašvaldības – Jaunannas, Malienas, Pededzes un Zeltiņu pagasta padome.

“Mikroautobusa “Mercedess Benz” ar 16 vietām iegādei ir izlietoti 45 000 latu. Turklāt skolēniem, kuri izmanto sabiedrisko transportu, atmaksājam ceļa izdevumus. Tiem, kuri dzīvo tālu no pagasta centra, ir izveidoti trīs skolēnu autobusa maršruti. To kopējais garums ir 45 kilometri, kas autobusa šoferim jānobrauc no rīta un pēcpusdienā, lai skolēnus aizvestu uz skolu un atpakaļ mājās. Autobusu izmanto arī attālāk dzīvojošie pagasta iedzīvotāji,” stāsta Malienas pagasta padomes priekšsēdētāja Janīna Čugunova.

Var braukt par brīvu
Katru dienu autobusu izmanto apmēram 30 skolēni. Viņu pārvadāšanai autobuss ticis izmantots jau  iepriekš, tikai tas bija kļuvis vecs, tāpēc vajadzēja jaunu. Malienas pamatskolas skolotāja Daina Mihailova informē, ka no Baltā sila, kas atrodas apmēram 13 kilometrus no skolas, nav iespēju atbraukt ar sabiedrisko transportu. Tad būtu kājām jāiet 5 kilometri līdz Mālupei, lai varētu braukt ar maršruta autobusu. “Satiksmes autobuss nekursē arī uz Kopmaņiem. Savukārt pie Alūksnes – Liepnas ceļa, pa kuru kursē maršruta autobusi, dzīvo tikai viens bērns. Turklāt par braukšanu skolēnu autobusā nav jāmaksā,” uzsver skolotāja. Viņa atklāj, ka skola autobusu var izmantot arī ekskursijām. Tas ir krietni lētāk nekā nomāt no transporta uzņēmumiem, jo pašvaldībai jāsedz tikai benzīna izmaksas.

Atbalsta autobusu iegādi
Alūksnes rajona Izglītības pārvaldē nav informācijas par skolēnu autobusu izmantošanu pašvaldībās. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas darba grupa konstatējusi, ka vietējās nozīmes maršrutos sabiedriskais transports nevar nodrošināt visu skolēnu pārvadājumus. Tāpēc pašvaldībām izteikts priekšlikums paplašināt skolēnu pārvadājumus un veidot jaunus maršrutus. Latvijā vairāk nekā 230 pašvaldības ar autobusiem pārvadā skolēnus.
Pēdējo divu gadu laikā pašvaldības, saņemot valsts atbalstu, iegādājušās 84 autobusus skolēnu pārvadāšanai. Finanšu līdzekļus šim mērķim paredzēts piešķirt arī nākamgad. Vairāk nekā 60 autobusus skolēnu pārvadāšanai varēs saņemt, īstenojot Latvijas – Šveices sadarbības programmu ekonomisko un sociālo atšķirību mazināšanai paplašinātajā Eiropas Savienībā.

Kategorijas