Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Piedalās izstādēs un sacensībās

Mārīte Dzene

2008. gada 5. septembris 15:44

1206

Suņu izstādē Gulbenē Ercs saņēma diplomu, bet pērn vērtējums bija labāks – tika iegūts Latvijas kinologu apvienības vācu aitu šķirnes kvalitātes sertifikāts.

“Pagājušajā gadā viņš startēja citā klasē, bet šoreiz jau vajadzēja sacensties ar pieaugušiem suņiem. Tagad Ercs tika vērtēts ar “ļoti labi”, jo ir pāraudzis standartu. Liels augums ir iedzimts, jo arī viņa tēvs un vectēvs bija liela auguma. Turklāt Ercs ir vēl tos pāraudzis. Izstādē piedalījāmies otro reizi un varam to vairs nedarīt, jo tagad Ercu var izmantot par tēvu kucēniem. Viņam ir skaista melna maska, kas tagad ir moderna šīs šķirnes suņiem,” stāsta suņa saimniece Guna Duba.

Gatavojas paklausības eksāmenam
Protams, suns izstādei ir jāgatavo tāpat kā sacensībām. Ercs ir piedalījies sacensībās, bet Vidzemes čempionātā startēt nevarēja, jo nav vēl nokārtojis paklausības eksāmenus suņu skolā. Pārbaudījumi divarpus gadus vecajam Ercam gaidāmi šomēnes. Iespējams, ka varēs piedalīties sacensībās “Alūksnes rudens 2008”. “Jātrenējas katru dienu, tad varētu mēģināt. Pagaidām vēl nav perfekti rezultāti. Ercam ir pacietība gaidīt, kamēr pasauks, ja saimnieks aiziet. Viņam ir liels ātrums skrienot. Tas nozīmē, ka bez grūtībām varam veikt pirmo etapu, kur nav barjeru,” secina Guna. Arī figurantu Ercs aiztur ātri, bet negrib to atlaist.

Ercs – gan kalps, gan kungs
Vācu aitu šķirnes suņi ir universāli. Tie ir piemēroti gan sportam,  gan mājas sargāšanai, gan ģimenes vaļaspriekam. “Ercs ir mīļš un paklausīgs. Bet var būt arī dusmīgs sargs vai aizstāvis. Tiesa, nevar salīdzināt, kāds suns ir sabiedrībā un mājās, kur nav citu suņu, kas novērš uzmanību. Mājās viņš klausa visām komandām. Turklāt pēc savas iniciatīvas piedalās mājas darbos,” skaidro G.Duba. Ercs labprāt nes malku, tāpēc reizēm pie šķūņa durvīm ir sakrauts klēpis pagaļu. Prot arī vistas sadzīt kūtī. Guna joko, ka reizēm Ercs vēlas būt kungs, nevis kalps. Kā zināms, ir gan erca kalps, gan erca kungs un citas kārtis. “Dažkārt nākas atgādināt, ka viņš ir tikai kalps. Tiesa, nu jau tas vecums ir pāri,” atzīst saimniece. Tomēr jārēķinās, ka Ercs ir aktīvs suns, tāpēc vajadzīgas nodarbības un iespēja izskrieties. Ja ir darbs, tad nav nedarbu.

Kategorijas