Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apkure nav dārgāka

Mārīte Dzene

2008. gada 5. septembris 09:16

515

Ar katru dienu jūtamāks kļūst rudens tuvums. Līdz ar gaisa temperatūras pazemināšanos alūksniešu prātus nodarbina maksa par siltumenerģiju šajā apkures sezonā.

Akciju sabiedrības “Simone” valdes loceklis Sandris Cipruss mierina, ka šogad nav gaidāma siltumenerģijas tarifu palielināšanās. Taču paredzēts sākt jaunu tarifu izstrādi, kas varētu būt gaidāmi nākamā gada janvārī. S.Cipruss norāda, ka uzņēmums ir sagatavojies apkures sezonai un var sākt siltumenerģijas piegādi daudzdzīvokļu namiem, iestāžu un uzņēmumu ēkām, kad tās būs izteikušas vēlmi to saņemt. Ir vajadzīga 75 procentu iedzīvotāju piekrišana, lai katlumājas teritorijā esošo māju dzīvokļos sāktu apkuri.

Uzlabos siltumenerģijas piegādi
Apes un Parka ielas katlu māja ir pilnībā sakārtota, bet Torņa, Merķeļa un Laurencenes ielas katlumājā gaidāmas pārmaiņas. “Oktobra sākumā Laurencenes ielas katlumājas apkures katlam tiks pievienots jauns katls, kura apkurei izmantos granulas. Jaunais katls būs modernāks un strādās automātiskā režīmā, tāpēc tā apkalpošanai būs vajadzīgs tikai viens cilvēks. Šī katla jauda būs 0,8 megavati,” stāsta S.Cipruss. Līdz ar jauno katlu tiks uzstādīts arī tornis granulu glabāšanai un jauns skurstenis.
SIA “4 plus” izteikusi piedāvājumu pārdot siltumenerģiju Merķeļa ielas katlumājas rajonā dzīvojošo patēriņam. S.Cipruss informē, ka šis piedāvājums ir pieņemts. Ir izstrādāts līgums uz pieciem gadiem par siltuma iepirkšanu, jo iedzīvotājiem 1,5 megavatu lielā jauda, kas SIA “4 plus” paliek pāri, ir pietiekama, lai siltumu nodrošinātu šīs ielas daudzdzīvokļu namos. Ja veidosies laba sadarbība, tad Merķeļa ielas katlu mājas katlu ar 1 megavata jaudu varēs izmantot Torņa ielas katlumājā, lai tur uzlabotu siltumenerģijas padevi.

Palielināsies kurināmā izmaksas
S.Cipruss norāda, ka daudzviet siltumtrases ir vecas. Tāpēc jārēķinās, ka apkures sezonas laikā var notikt avārijas. Diemžēl pašvaldības projekts siltumtrašu atjaunošanai nesaņēma valsts investīcijas. Problēmas rada arī kurināmā glabāšana. Parka ielā trūkst vietas, lai šķeldu varētu glabāt zem jumta, tāpēc tur neveidos lielu kurināmā krājumus. Pagaidām kurināmā cenas nav palielinājušās, taču cenu kāpums paredzams līdz ar apkures sezonas sākumu. “Tagad par šķeldas kubikmetru jāmaksā 6,80 lati, bet drīz cena sasniegs 8 latus. Savukārt malkas kubikmetra cena pieaugs no 12 līdz 13,50 latiem. Apes un Torņa ielas katlumājā kurināsim arī ogles. Līgums par to piegādi ir noslēgts, un oktobrī ogles sāksim saņemt,” skaidro S.Cipruss.

Iedzīvotāji var maksāt ar malku
Viņš atgādina, ka iedzīvotāji var uzņēmumam piegādāt malku kā samaksu par siltumenerģiju. Ja šo iespēju vēlas izmantot, tad ir jāsazinās ar “Simones” vadību, lai uzzinātu, kur malka nogādājama un izkraujama. Atvestās malkas apjoms tiks pārrēķināts naudā, un par šo summu samazināsies maksa par siltumenerģiju.

Kategorijas