Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jaunpagasti pulcējas Jaunalūksnes pusē

Ilze Bogdanova

2008. gada 1. septembris 12:09

1298

Pirmo reizi ikgadējais jaunpagastu salidojums tika rīkots Alūksnes pusē. Šoreiz viesus uzņēma Jaunalūksnes pagasts, kas savus ciemiņus izklaidēja malēniešu stilā.

Aicinājumam ierasties uz salidojumu „Mūžam jauni” malēniešu stilā atsaucās astoņas pašvaldības – Jaunannas un Jaunlaicenes pagasti (Alūksnes rajons), Jaunpiebalgas pagasts (Cēsu rajons), Jaungulbenes pagasts (Gulbenes rajons), Jaunauces un Jaunlutriņu pagasti (Saldus rajons), kā arī Jaunsātu un Jaunpils pagasti (Tukuma rajons).

Aizrauj „Marienburgas daiļumi”

Lai gan pēdējā brīdī Jaungulbenes pagasts savu dalību salidojumā atteica, pārējie viesi Jaunalūksnes pagastā pulcējās jau kopš piektdienas rīta puses, kur viņus sveica pagastmāte jeb Jaunalūksnes pagasta padomes priekšsēdētāja Benita Jušvajeva un notika savstarpēja apsveicināšanās un uzmundrināšanās jeb iepazīšanās.

Pēc savstarpējās iepazīšanās viesi tika aicināti uzzināt kaut ko vairāk par vietu, kurā bija ieradušies, dodoties ekskursijā uz Alūksni jeb, kā teikts pasākuma programmiņā – Marienburgas daiļumu izpēti. Lai gan daļa šajā pusē jau bija viesojušies, B.Jušvajeva atzīst, ka visi ar lielu interesi skatījuši Alūksnes ievērojamākās vietas un klausījušies ar to saistītās teikas un nostāstus.

Rezultātā tikai stundu plānotā ekskursija ieilga līdz pat pēcpusdienai, kad nogurušie ekskursanti tika aicināti uz „snaikstīšanos ap našķiem zviedru stilā” un „zirgu terapiju”, ko vadīja Alita Meijere no Jaunannas pagasta. Tiesa, pirms tam viesi tika aicināti uzņemt tiem nepieciešamo vitamīnu devu, par ko rūpējās Bejas pamatskolas kolektīvs skolotājas Gunas Igošinas vadībā.

Šīberējas līdz rīta gaismai

Dienas otrajā pusē jaunpagastu pārstāvjiem nācās likt lietā savas zināšanas, lai atpazītu „pūra vēdināšanā” jeb vietējā muzejā pie Jolantas Bērziņas apskatāmos eksponātus. Savukārt Lāzberģa pilī katrs uz sava ugunskura vārīja zivju zupu, lai vēlāk noskaidrotu, kurš no jaunpagastiem šajā ziņā ir pats prasmīgākais un spēj pagatavot visgardāko viru. B.Jušvajeva stāsta, ka paralēli notikusi arī vizināšanās pa ezeru jeb izklaides zem nosaukuma „piedzīvojumi uz pirātu kuģa”. Dienas izskaņā viesi tika aicināti uz Eglīšu ģimenes koncertu, pēc kura notika „kurvīšu tukšošana”, ziņģēšanās „Kā es māku, tā es maunu”, puncīšdeju (vēderdeju) ritmu baudīšana Valmieras deju grupas vadībā, kā arī „šīberēšanās līdz pat rīta gaismai”.

Kaut arī diena bija gara un notikumiem piesātināta, Jaunalūksnes pagasta padomes priekšsēdētāja atzīst, ka viesi par viesošanos Alūksnes pusē bijuši sajūsmā. „Vakarā mēs lūdzām aizpildīt anketas, kur bija jāuzraksta par savām spilgtākajām emocijām. Bez nosauktajām aktivitātēm, kas viņiem šķitušas interesantākās, pārsvarā dominēja frāzes „patika” un „ļoti patika”, kas, bez šaubām, iepriecina,” viņa norāda. Tiesa, šajā pusē jaunpagasti pulcēsies arī nākamajā gadā, jo, kad salidojuma beigās tika vilktas lozes, lai noskaidrotu, kurš nākamais uzņemsies namamātes pienākumus, laimīgā loze krita Jaunlaicenes pagastam.

Kategorijas