Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Uztur uguni simpozija pavardā

Mārīte Dzene

2008. gada 1. septembris 09:39

1137

Zvārtavas pilī šodien pēdējo dienu kopā ir apmēram 30 starptautiskā simpozija dalībnieki no 10 valstīm, ne tikai no Latvijas, bet arī no Igaunijas, Nīderlandes, Anglijas, Krievijas, Itālijas, Polijas, Ukrainas, Turcijas un Vācijas.

 

“Simpozijs Zvārtavā notiek no 18. līdz 30.augustam, bet 2.septembrī būs simpozija darbu izstāde Rīgā, Mākslinieku savienības galerijā. Zvārtavas pilī ir ļoti labas iespējas keramikas darbu radīšanai, jo te ir apdedzināšanas krāsns, ko kurina ar malku. Mēs veidojam kodolu, bet aicinām arī citus māksliniekus. Daļa šeit radīto darbu paliek pils kolekcijai,” stāsta simpozija vadītāja Jevgeņija Loginova. Mākslas akadēmijas docente akcentē, ka starptautiski atzītu mākslinieku dalība simpozijā  ir apliecinājums, ka Latvijas māksla tiek augstu vērtēta Eiropā un pasaulē. J.Loginova norāda, ka mākslinieks spēj izpausties jebkurā materiālā, tikai keramiķim vai gleznotājam trūkst iemaņu, piemēram, metāla liešanā.
   
Mākslas akadēmijas Stikla nodaļas pasniedzējs Dainis Gudovskis saka, ka viņš vienmēr piedalās šajos simpozijos. “Te ir laba iekšēja sajūta un atmosfēra darbam. Žēl, ka Ženija ir palikusi vienīgā, kas vēl rīko šos simpozijus. Kādreiz te bija iespēja radoši strādāt no aprīļa līdz pat decembrim. Tas ir skumji, ka vairāk nevienam nav laika un vēlmes uzupurēties, tāpēc šajā brīnišķīgajā vietā ilgi valda klusums,” atzīst D.Gudovskis. Viņš uzsver, ka simpozijā ir liels radošo izpausmju spektrs. Pērn varēja izmēģināt batikošanu, bet šoreiz liet alumīnija darbus. “Es apgleznoju porcelānu, gleznoju akvareļus un arī lēju alumīniju formās,” saka stikla mākslinieks. Viņš atzinīgi vērtē arī informācijas apmaiņu un iespēju uzņemt dažādu valstu mākslas valodas izpausmes. Divās nedēļās Zvārtavā var iegūt informāciju par visu jaunāko, kas notiek mākslas pasaulē. Vakaros simpozija dalībnieki prezentē savus darbus, dalās pieredzē, atklāj nacionālās kultūras un virtuves savdabību.

Mākslas akadēmijas keramikas nodaļas vadītājs Dainis Lesiņš piekrīt, ka keramiķi ir aktīvākie simpozija rīkotāji. “Keramiķi kurina krāsni, un krāsns cilvēkus vienmēr piesaista. Tāpēc arī ir tā, ka keramiķi ir tie, kas uztur uguni pavardā,” saka Dainis.

Metālmākslinieks Arvīds Endziņš simpozijā ļauj iepazīt alumīnija liešanas iespējas. Vispirms tiek izveidota formas no putuplasta, kurā lej līdz 600 grādiem sakarsētu šķidru alumīniju. Putuplasta forma sadeg, bet alumīnijs atdziestot sacietē un ļauj priecāties par to, kas tapis. “Mani uzaicināja parādīt, kā var strādāt metālā, lai būtu interesantāk. Tas ir paraugdemonstrējums. Tāda liešana gan nav nopietna un profesionāla, jo rezultāts nav prognozējams. Toties sanāk visādi brīnumi,” saka Arvīds. Tiek izmēģināta arī materiālu apvienošana, jo vienā materiālā darbi tiek veidoti arvien mazāk.
 
Aleksandra Omiņina no Sanktpēterburgas (Krievija) uz simpoziju Zvārtavā atbraukusi trešo reizi. “Pirmo reizi biju tikai ciemos un skatījos, tad atbraucu studentu grupā, bet tagad esmu jau pilntiesīga tekstilmāksliniece. Tagad apgleznoju porcelānu un veidoju keramikas darbus. Liekas, ka izdodas labi, vismaz man pašai patīk. Tiesa, radošs darbs vienmēr sagādā pārsteigumus, nevaru zināt, kā šie darbi izskatīsies pēc apdedzināšanas krāsnī,” secina Aleksandra.

Simpoziju organizē Mākslas akadēmijas Keramikas katedra un Mākslinieku savienība. .J.Loginova atklāj, ka simpoziji māksliniekiem un mākslas augstskolu studentiem tiek rīkoti galvenokārt Austrumeiropas valstīs. Tur tie nav tik dārgi, kā citur pasaulē. “Mēs turpināsim rīkot simpozijus. Holandes kolēģi ir sajūsmināti par šo vietu un vēlas šādu pasākumu rīkot kopā ar mums. Arī Polijas  kolēģim ir radušās idejas, ko un kā varētu darīt kopīgi,” saka J.Loginova. Viņa secina, ka ir dots impulss sadarbības veicināšanai.    

Kategorijas