Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Skolotāja saņem “Gada balvu”

Mārīte Dzene

2008. gada 1. septembris 09:18

450

Gaujienas vidusskolas vēstures skolotājai Līgai Bukovskai 1.septembris ir svētki. Turklāt šis jaunais mācību gads sākas ar atziņu, ka savu darbu ir veikusi labi. Izglītības ministrijas Gada balvu L.Bukovskai pasniegs Skolotāju dienā, un tā būs apliecinājums paveiktajam.

L.Bukovska uzsver savu audzēkņu sasniegumus, kuri gan nebūtu bez skolotājas iniciatīvas un atbalsta. “Mani bērni ir veiksmīgi startējuši vēstures olimpiādēs valstī. Ar patiesu interesi skolēni iesaistās pētnieciskajos darbu, ekskursiju maršrutu konkursos, ko rīko muzeji. Vienreizēja izdevība Gaujienas vidusskolai tika dota pēc uzvaras Latvijas vēstures muzeja konkursā – varējām rīkot savu izstādi muzejā,” stāsta skolotāja.
Izstādei izvēlējās nosaukumu “Stāsts par cilvēka mūžu”, vāca materiālus un iekārtoja izstādi. Tiesa, drīkstēja izmantot arī muzeja fondus.

Iekārto izstādi vēstures muzejā
“Veidojām ekspozīciju par izdomātu kalpu ģimeni no Gaujienas, pamatojoties uz vēstures faktiem, dokumentiem un liecībām, aptverot  laiku no 19. līdz 21.gadsimtam,” atklāj L.Bukosvka. Izstādes apmeklētāji pēc tam interesējās, kas tā ir par Kalniņu dzimtu, tik patiesi un dzīvi bija ekspozīcijā atspoguļotie materiāli ar fotogrāfijām. Bērni bija sameklējuši vecvecāku kāzu foto, līgavas kleitu un savas rotaļlietas... Skolotāja atzīst, ka tikai tagad saprot, cik ļoti skolēni bija strādājuši. No 8.00 rītā līdz 21.00 vakarā apmēram 10 skolēnu grupa kopā ar skolotāju bija muzejā Rīgā, kur zīmēja, līmēja, kārtoja... “Vakarā bijām noguruši, bet tas bija fantastisks piedzīvojums. Ja Gaujienā būtu tik plašas telpas kā muzejā, tad varētu atstāt tādu patstāvīgu ekspozīciju,” secina L.Bukovska.

Gūst panākumus konkursos
Vienas klases audzēkņu grupa ir piedalījusies Okupācijas muzeja konkursā, veidojot ekskursiju maršrutu pa padomju laika pieminekļu vietām. Lai gan Gaujienā tādu nav daudz, tomēr izdevās ne tikai atrast, bet arī uzvarēt . “Četri audzēkņi ieguva konkursā pirmo vietu, un visa klase varēja doties ekskursijā par brīvu. Apmeklējām Okupācijas muzeju, lidostu, botānisko dārzu un pasākumu VEF kultūras pili,” atceras skolotāja. Okupācijas muzejs rīko arī radošus konkursus. Vairāki vidusskolas audzēkņi ieguva pirmo vietu, stāstot par deportētajiem gaujieniešiem. Balva – dalība vasaras nometnē. Datora programmā tika izveidots stāsts par padomju raķešu bāzi Zeltiņos.

Gaujienā jūt vēstures elpu
L.Bukovska stāsta par veiksmīgu un ne tik veiksmīgu dalību citos konkursos. “Man patīk, ka bērni redz, ko viņi var izdarīt. Rodas iespēja pierādīt, ka labas zināšanas, erudīciju un radošu darbu var apliecināt ne tikai pilsētu un Rīgas mācību iestāžu, bet arī lauku skolu audzēkņi,” atzīst skolotāja. Viņa uzsver, ka Gaujienas vidusskolā ir novadpētniecības muzejs, kurā ilgus gadus ir veidotas pamatīgas iestrādes vēstures izpētē. L.Bukovska pati izstrādājusi maģistrantūras darbu par skolu attīstību Gaujienas novadā. Tiesa, vidusskolas gados viņas sapnis bija kļūt par arheoloģi. “Nenožēloju, ka esmu skolotāja. Tomēr es noteikti izmantotu iespēju piedalīties arheoloģiskā ekspedīcijā ārpus Latvijas,” atzīst L.Bukovska.

Kategorijas