Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Aiziet, lai atgrieztos

Mārīte Dzene

2008. gada 29. augusts 09:46

12600

Nedaudz pierimušas diskusijas par Alūksnes domes priekšsēdētāja vietnieka Ainara Meldera atbrīvošanu. Tomēr viedokļi joprojām ir diametrāli pretēji – vajadzēja vai nevajadzēja tā rīkoties. Turklāt patiesie atbrīvošanas iemesli nav zināmi vairumam pilsētas iedzīvotāju. Iespējams, ka saruna ar pašu vaininieku – Ainaru Melderu - kaut nedaudz atklās domes amatpersonu iekšējo nesaskaņu cēloņus.

 - Atcerēsimies, ka Viktora Litaunieka koalīcija ar Ainaru Melderu “nogāza” Armandu Mustu un Edvīnu Frici Svaru. Kad un kāpēc ir sākušās nesaskaņas, kas nonākušas tik tālu, ka tagad domes priekšsēdētājs ierosina atbrīvot savu vietnieku?
- Jā, „Jaunais laiks” gribēja tikt pie varas, bet viens, protams, nevarēja nodrošināt vairākumu. Es savu darbību piedāvāju Viktoram Litauniekam, un viņš to labprāt pieņēma. Manuprāt, domes darbs šos divus gadus nebija slikts. Tāpēc man nav kauns par to, ko esmu darījis. Domāju, ka šajā laikā ir izdevies iestrādāt darba virzienus un izveidot sistēmu. Tiesa, jebkurš „ārprāts” var to izjaukt. Protams, katram ir savs redzējums, bet pamatnostādnēm ir jābūt stabilām ilgākā laika periodā. Man nav skaidrs, kāds būs domes darbs turpmāk, jo tagad Viktora Litaunieka sadarbības partneri ir tie, kurus viņš savulaik nobīdīja malā.

- Rīkojot “apvērsumu”, droši vien bija arī vienošanās, ka par domes izpilddirektoru būs „Jaunā laika” cilvēks. Tagad dzirdamas ne visai pozitīvas atsauksmes gan par izpilddirektores, gan par  Attīstības nodaļas vadītāja darbu. Kāds tas ir jūsu skatījumā?
- Domes priekšsēdētāja pienākums ir izraudzīties izpilddirektoru, jo tas strādā viņa vadībā. Ja es justos vājš saimnieciskā darbībā, tad izvēlētos zinošu un profesionālu speciālistu. Vienā domes sēdē teicu, ka nevaru strādāt, ja izpilddirektore neizdara savus darbus. Es nesaku, ka viņa ir slikts cilvēks. Viņa nezina, ko darīt, bet iedomas ir lielas. Piemēram, nebija noslēgts līgums ar SIA „Rūpe” par atkritumu izvešanu, tāpēc bija jārīko iepirkums. Turklāt, slēdzot koplīgumu ar domes darbiniekiem, izpilddirektore ir pārkāpusi Pašvaldības likumu. Tas apdraud budžeta pieņemšanu, jo līdz 2013.gadam izmaksas, kas saistītas ar līguma nosacījumu izpildi, iekļaujamas budžeta izdevumu daļā. Tātad izpilddirektore, parakstot līgumu, apsola to, par ko lemj deputāti. Likumā ir teikts, ka izpilddirektore darbojas apstiprinātā budžeta ietvaros. Bez tam domes koplīgumā ir noteikts, ka darbiniekam, kurš pašvaldības reformas rezultātā zaudē darbu, darba devējs izmaksā kompensāciju gada darba algas apmērā. Tādas garantijas nav pat ministriem! Reforma gan neparedz darbinieku atbrīvošanu, bet nevar paredzēt, kas būs pēc novada izveidošanas. Teicu, ka izpilddirektorei vajadzētu uzlabot savu darbību vai arī to beigt. Pieļauju, ka mana nostāja veicināja pieņemt lēmumu par manis, nevis izpilddirektores atbrīvošanu.

- Domes priekšsēdētājs ierosināja atbrīvot Melderu, jo trūkstot savstarpējas sapratnes un uzticības.   
- Tāpēc, ka cita pamatojuma nebija. Neuzticību deputāti var izteikt domes priekšsēdētājam, ja neapmierina tas, kā viņš vada domes darbu. Vietnieks tāpat kā izpilddirektore pilda domes lēmumus, priekšsēdētāja rīkojumus un tam noteiktos pienākumus. Ja neuzticas darbiem, kas ir izdarīti, tad nezinu...

- Kāds tad ir īstais nesaskaņu un atbrīvošanas iemesls?
- Mums ar priekšsēdētāju nesaskaņas radās gada sākumā, jo es prasu darbu no visiem. Man nepatīk lieka runāšana un atsēdēšana. Domes priekšsēdētājs nav apmeklējis nevienu Saeimas frakciju un komiteju sēdi, kā arī ministrijas, lai būtu lietas kursā, varētu aizstāvēt un cīnīties par savas pilsētas interesēm un attīstību. Viņš nav pilsētas reprezentācijas persona kā valsts prezidents, tāpēc ir jārīkojas. Projektos ar Vides ministriju strādāja Melders, lai gan tas ir priekšsēdētāja pienākums. Arī Malienas atkritumu savākšanas poligona celtniecībā pārstāvēju pilsētu, lai gan no Gulbenes un citām pilsētām to darīja priekšsēdētājs. Protams, mani neapmierināja tāds darba stils. Turklāt es to atklāti pateicu, bet necentos priekšsēdētāju nobīdīt malā. Negribu nevienu apvainot, bet jūtu, ka esmu stiprāks, un no stiprākiem baidās. Manuprāt, pilsētas pašvaldības darbā vājais posms ir izpilddirektore. Gan jau pie šī jautājuma vēl būs jāatgriežas.

- Alūksnē runā un arī portālā “www.aluksniesiem.lv” ir izteikts viedoklis, ka Melders pats ierosinājis savu demisiju. Iemesls – radušās problēmas acīmredzot nelikumīgās finansiālās darbībās vai pieļauti muitas noteikumu pārkāpumi.
- Man nav nekādu problēmu. Esmu cilvēks, kurš gatavojas startēt novada domes vēlēšanās. Man ir pieredze no iepriekšējām vēlēšanām, kad man tika piešūtas desmit lietas. Atklāti varu pateikt – esmu no visa tā aizgājis prom. Darbojos azartspēļu biznesā, kas, manuprāt, ir vienīgais, kur viss notiek pilnīgi oficiāli un precīzi. SIA “ALFOR” sistēmas (tajā ir spēļu zāle Alūksnē) apgrozījums pagājušajā gadā bija 22 miljoni latu. Katrs mazākais pārkāpums draud ar licences anulēšanu. Šajā biznesā problēmas var būt tikai tad, kad neviens vairs nespēlēs azartspēles. Turklāt, ja jau būtu kāds pamats, tad tiktu ierosināta krimināllieta.
    
- Dzirdēts alūksniešu secinājums, ka Melders ņem pats, bet dod arī citiem. Tiek saskatīts, ka jūsu mājai ir tāds pats jumta segums kā pašvaldībai piederošajai ēkai Jāņkalna ielā.
- Manai mājai jumts bija uzlikts jau pirms tam, kad šie darbi sākās Jāņkalna ielā. Turklāt man jumts ir ar plēvi, dārgāks. Tas, ka abiem jumtiem ir sarkana krāsa, vēl neko nenozīmē. Mani KNAB jau sen ir pārbaudījis, visu, arī mājas būvniecību. Manai darbībai seko daudz vairāk nekā pārējiem, tāpēc esmu tam gatavs un man nav, par ko uztraukties.

- Kāpēc radās Meldera rīkojums, kurā pašvaldības un to iestāžu darbiniekiem liegts runāt ar presi bez saskaņošanas ar domes vadību?
- Šajā rīkojumā es tikai atgādināju, ka katra darbinieka līgumā ir paredzēts šāds punkts. Runāt nevienam nav aizliegts, taču bieži vien tiek vēstīta nepareiza informācija. Par darba pienākumiem nevar paust savu personisko viedokli.

- Kāpēc gan ne? Katram var būt savs viedoklis. Saskaņā ar Preses likumu darbiniekiem ir pienākums informēt žurnālistus un iedzīvotājus.
- Domē ir informācijas aprites speciāliste, kas var sagatavot jebkuru informāciju. Pašvaldības publiskā informācija ir pieejama visiem. Taču katrā iestādē un darbavietā ir lietas, par kurām nerunā ārpus tās. Iespējams, ka šajā rīkojumā ir pieļautas kļūdas un to vajadzētu precizēt. Tagad to var atcelt.

- Ko tagad darāt? Gatavojaties startēt novada vēlēšanās?
- Es jau pēdējā domes sēdē teicu, ka esmu nedaudz pārstrādājies. Atvaļinājumu uz priekšu neesmu izņēmis kā dažs cits. Tagad ir laiks sakārtot domas un partejiskās lietas, gatavojoties pašvaldību vēlēšanām. Esmu sagaidījis partijas “Tēvzemei un brīvībai/LNNK” uzaicinājumu startēt no tās, tāpēc arī kandidēšu tās sarakstā novada domes vēlēšanās. Cilvēku vērtē pēc darba. Varu kādam patikt vai nepatikt, bet esmu pietiekami nobriedis politiķis.

Kategorijas