Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Iepriecina cilvēku atsaucība

Ilze Bogdanova

2008. gada 28. augusts 17:26

923

Trešdien Alūksnē rīkotā donoru diena piedzīvojusi negaidīti lielu atsaucību. Aicinājumam nodot asinis atsaucās 118 cilvēki, kas ir par trešdaļu vairāk, nekā iepriekšējā reizē. „Atsaucība bija tik liela, ka dažiem pat nācās atteikt, jo diemžēl asins nodošanai bija ierobežots laika limits,” saka Latvijas Sarkanā Krusta Alūksnes rajona komitejas izpilddirektore Mairita Oldere.

Pirmā reize – 25 donoriem

Valsts asinsdonoru centra Latgales filiāles darbinieki potenciālos donorus Alūksnes rajona padomes administratīvās ēkas telpās pieņēma laikā no pulksten 10.00 līdz 13.00, kur jau pirmajās minūtēs pulcējās vairāki desmiti cilvēku. Lielā aktivitāte nezuda līdz pat donoru dienas izskaņai, kad daži cilvēki ieradās pat pēc noteiktā darba laika beigām. „Bijām patīkami pārsteigti,” atzīst M.Oldere. „Precīzi nezinu, cik liela atsaucība bijusi iepriekšējās reizēs, taču, runājoties ar atbraukušām filiāles darbiniecēm, viņas atzina, ka, salīdzinot ar citām reizēm, šajā donoru dienā ieradies negaidīti daudz cilvēku.”

Uz donoru dienu cilvēki ieradušies ne tikai no pašas Alūksnes, bet arī vairākiem pagastiem, Rēzeknes un pat Rīgas. M.Oldere pieļauj, ka no citām pilsētām atbraukušie ir pilsētas viesi, kas, uzzinot par gaidāmo donoru dienu, nolēmuši šo iespēju nelaist garām. Lai gan vairums trešdien ieradušos cilvēku ir pastāvīgie donori, vairāk nekā piektā daļa no visiem asinis nodeva pirmo reizi. Bija arī tādi, kas par donoriem kļuvuši jau 80 un pat 100 reizes. M.Oldere stāsta, ka šie cilvēki piefiksēti, jo radusies doma pasniegt viņiem kādu pateicības rakstu.

Plāno donoru dienu grafiku

Jāatgādina, ka šogad tā bija jau trešā donoru diena Alūksnē, kur pirmā notika janvārī, bet otrā - martā. Jau tagad ir zināms, ka nākamā tiks rīkota 25.novembrī, kad iedzīvotāji uz asins nodošanu varēs ierasties tajā pašā laikā – no pulksten 10.00 līdz 13.00. Ņemot vērā nupat gūto pieredzi, kad cilvēki ieradās ārpus noteiktā darba laika, kas liedza viņiem nodot asinis, M.Oldere aicina cilvēkus, kas vēlas kļūt par donoriem, jau laikus ieplānot savu dalību donoru dienā. „Mēs priecājamies par katru cilvēku, kas ierodas ar vēlmi ziedot asinis, taču jāņem vērā, ka ir noteikts pieņemšanas laiks, kas nav atkarīgs no mums,” viņa norāda.

Tiesa, domājot par nākamo gadu, M.Oldere plāno jau laikus sastādīt donoru dienu grafiku, kas ļaus cilvēkiem savlaicīgi uzzināt par gaidāmajām iespējām asins nodošanai. „Tās tāpat kā šogad varētu būt četras reizes gadā, taču ar samērīgākiem pārtraukumiem – trīs līdz četriem mēnešiem starp katru donoru dienu,” viņa saka.

Kategorijas