Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Skolotāji atklāj savus vaļaspriekus

Ilze Bogdanova

2008. gada 27. augusts 14:14

1623

Kas skolotājus aizrauj un iepriecina brīvajā laikā? Uz šo jautājumu atbildi sniegs nupat Alūksnes muzejā atklātā izstāde „Skolotāju vaļasprieki”, kura būs skatāma līdz pat oktobra sākumam.

Izstādē piedāvātas apmēram 20 kolekcijas, kurās skatāmi visdažādākie alus kausi (Jānis Ločs), sveces (Sanita Bordāne), dāvinātās atklātnītes (Sandra Lietapure), vardītes (Anita Koka), delfīni (Ināra Kurloviča), maizes etiķetes (Zinaīda Biedriņa), krūzes (Gunta Bojāre), mini lellītes (Iveta Taimiņa), lāči (Olīvija Jēģere), eņģelīši (Aina Albertiņa), skanošās mehāniskās rotaļlietas (Dzintra Kola), pūcītes (Ligita Belova), kulinārijas grāmatas un receptes (Līvija Podniece), ābeces un pildspalvas (Ēvalds Vanags), krūzītes un auskari (Vija Puzule), priekšmeti ar bišu attēliem (Valda Kažoka), zvaniņi (Anita Reinerte), glāzītes no ceļojumiem (Dace Rateniece), kā arī kalendārīši un vardītes (Daiga Jaunzema).

Grib atklāt cilvēcisko pusi

Par izstādes krustmāti jeb idejas autori kļuvusi Alūksnes rajona izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Kupča. Viņa atklāj, ka iecere dzimusi gada sākumā, kad uz pirmo semināru jaunajā gadā tikušies arodbiedrību vadītāji. Tad arī sarunu gaitā atklājusies skolotāju daudzpusība, kur daļu tās tagad var aplūkot izstādē. „Ideja ir parādīt, ka skolotājs ir dzīvs cilvēks, kuram ir daudz interešu un vaļasprieku, ar ko sevi bagātināt pēc reizēm grūtajām darba stundām, ko nākas aizvadīt ikdienas darbā,” izstādes galveno domu pauž G.Kupča. Viņa norāda, ka līdzīgas izstādes jau tapušas Gulbenes un Valmieras pusē, tāpēc neslēpj prieku, ka tagad ar līdzīgu ekspozīciju debitējuši Alūksnes rajona pedagogi.

Katram savs stāsts

Pateicoties viņai, tagad ikviens izstādes apmeklētājs varēs ne tikai apskatīt daļu no kolekcijām, bet arī uzzināt, kā šīs aizraušanās radušās un kā tās tiek papildinātas, jo katrai no kolekcijām ir savs stāsts. Daži savam vaļaspriekam pievērsušies tikai pirms pāris gadiem, savukārt citi ar to aizraujas jau 10, 20 un pat 40 gadus. J.Ločs savu vaļasprieku nošpikojis no krustdēla. A. Reinerte un D.Rateniece savas kolekcijas sākušas veidot, iegādājoties piemiņas lietas no ceļojumiem, kuros būts. L.Belovai par stimulu kļuvusi bijušās kolēģes dāvana. A.Albertiņa sākusi interesēties par eņģeļu figūriņām, jo tās viņu saistījušas kopš bērnības.

Ar šiem un citiem stāstiem pilnībā apmeklētāji varēs iepazīties pašā izstādē, jo, kā uzskata Alūksnes muzeja izstāžu organizatore Līva Bētere – tā būs interesanta ne tikai skolēniem un skolotājiem, bet arī citiem interesentiem, lai uzzinātu, cik daudzveidīgi spēj būt cilvēku hobiji.

Kategorijas