Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vērtē ģimeni laukos

Mārīte Dzene

2008. gada 27. augusts 11:23

1205

Lauksaimnieku populārajā konkursā “Sējējs 2008” pirmo reizi iekļauta nominācija “Ģimene lauku sētā”, kurai Alūksnes Lauku attīstības birojs pieteicis Virešu pagasta “Ceriņos” saimniekojošo Gavaru ģimeni.

Komisija uzkavējas ilgāk
Lai gan ar katras ģimenes saimniekošanas prasmi, māju un saimniecības ēku apkārtnes sakoptību, teritorijas labiekārtošanu un atpūtas vietu tūristiem paredzēts iepazīties tikai stundu, “Ceriņos” komisijas locekļi uzkavējās ilgāk. Gunta Gavare secina, ka tā ir visiem, kuri te ierodas. Nevar tikai uzmest skatu savdabīgajai ēkai, kas guvusi uzvaru konkursā “Atjaunotais senais koka nams”, pirtiņai un dīķim ar ūdensrozēm, sirsniņmājai, koši zālienā ziedošajām puķēm, bullēnam Simtiņam un pret ciemiņiem draudzīgajam taksītim Maksim. Gribas palikt šajā vidē, kas apņem ar skaistumu un klusumu.

Pārsteidz ar neparastībām
Mūs tāpat kā komisijas locekļus cienā ar gardu uz ugunskura gatavotu viru. Nepajautāju gan, vai tā vārīta milzu katlā, par kuru saņemts Lielais tencinājums konkursā “Neparastības sakoptā zemnieku saimniecībā”. Galvenā neparastība bija rukšu cepamais pagalmagregāts, kas noder tradicionālajā Cūku ballē. Ja vien ir laiks un vēlēšanās, saimnieki var pastāstīt daudz ko interesantu. Kaut vai par pēršanos, kurā ar lielu sajūsmu vienmēr uz lāvas dodas arī Maksis.
“Ja vajadzētu iztikt tikai ar lauksaimniecību, tad būtu grūti. Gribot negribot ir jādara vēl kaut kas cits. Mums ir autoserviss un autoveikals, bet droši vien pie tā nonāks arī citi zemnieki. Tiesa, nevaru saprast tos, kuri strādā pilsētā un dzīvo laukos, bet neko neaudzē ne dārzā, ne kūtī ģimenes vajadzībām,” spriež Andris Gavars. “Ceriņos” izaudzē visu ģimenes galdam nepieciešamo un arī puķes no sēkliņām. Nākamvasar šurp skatīties krāšņo ziedēšanu brauks puķu draugi no visas Latvijas.

Konkurence ir ļoti liela
“19 pretendenti uz balvu konkursa nominācijā ir pietiekami liela konkurence, lai nelolotu lielas cerības. Jaukas ģimenes ir visā Latvijā, tāpēc nav brīnums, ka tik daudzas pieteiktas. Ne velti komisija atzina, ka ir ļoti grūti izvērtēt,” atzīst Gunta. Viņa uzskata, ka pietiek ar to, kas ir, tāpēc nav centusies par katru cenu veidot dzimtas koku, kas kopā ar ģimenes tradīcijām iekļauts vērtējumā. “Manuprāt, komisijas locekļiem ir maz iespēju vērtēt, jo nolikumā ir paredzēts, par ko un cik punkti piešķirami. Katrs no sevis var dot tikai 5 punktus,” secina Andris.
Šajā konkursa grupā būs viens laureāts, kuru apbalvos ar sudraba medaļu, diplomu un naudas balvu 5000 latu apmērā. Tiks piešķirta arī viena atzinības balva – 2000 lati. Pārējie saņems veicināšanas balvu – diplomu un dāvanu karti vai balvu 300 latu vērtībā. Konkursa noslēguma pasākums būs 5.decembrī Rīgas Latviešu biedrības namā.

Kategorijas