Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Gaismas festivāls "Staro Rīga"

2008. gada 26. augusts 12:20

354

Gaismas festivāls STARO RĪGA, kas notiks no 14. līdz 18. novembrim Rīgas centrālajā daļā, savā pirmajā norises gadā būs veltīts valsts 90.gadadienai. Jaunā tradīcija – gada tumšākajā laikā priecāties par gaismas spēku – ir rīdzinieku sarūpētā dāvana pašiem sev, viesiem un savai valstij.

Festivāla piecās dienās būs apskatāmi unikāli gaismas mākslas objekti ielās un parkos, ko papildinās īpaši izgaismotas namu fasādes, laukumi un tilti – kopumā vairāk nekā 40 objekti, rosinot ieraudzīt pazīstamas vietas jaunā gaismā.

Kad jau aizvadīts 11.novembris ar sveču liesmiņām Daugavmalā, un rīdzinieki vēlas justies pacilāti un lepni, STARO RĪGA ietvaros ar īpašu gaismojumu, māksliniecisku instalāciju un videomateriālu demonstrējumiem plānots pārvērst valstiski nozīmīgākās ēkas (Rīgas pili, Latvijas Nacionālo teātri, Valsts Mākslas muzeju, Ministru kabineta ēku un aleju, Latvijas Nacionālo operu), arī arhitektūras pieminekļus un šobrīd un nākotnē zīmīgas vietas (tilti, baznīcas un citas  Rīgas silueta augstās ēkas, jūgendstila fasādes, Gaismas pils būvlaukumu u.c.), kā arī radīt vairākus lielformāta gaismas objektus, kas bagātinātu pilsētvidi un radītu iedzīvotājiem un viesiem īstu svētku sajūtu.

Gaismas festivāla apmeklētājiem tiks piedāvāti atbilstoši pastaigu maršruti pa kanālmalu un tai piegulošajiem parkiem, Rātslaukumu, Līvu laukumu, Doma laukumu un Vērmanes dārzu, kā arī teatrāli priekšnesumi un izklaides. Festivālu noslēgs Latvijas 90 gadu jubilejai veltīts multimediāls gaismas priekšnesums Daugavmalā.
Daļa izgaismoto objektu turpinās priecēt rīdziniekus arī ikdienā, kļūstot par neatņemamu Rīgas noformējuma koncepcijas sastāvdaļu un attiecīgi par ilgtermiņa investīciju Rīgas sejas veidošanā.
Gaismas festivāls STARO RĪGA ne vien padarīs Rīgu tehniski un emocionāli gaišāku un plānveidīgi pilsētas noformējuma veidošanā iesaistīs uzņēmējus, bet arī nodrošinās mūsu pilsētas starptautisku atpazīstamību un veicinās tūristu vēlmi apmeklēt Rīgu. Šogad festivāls tiks popularizēts Baltijas valstīs, taču jau nākošgad iespējama vēl plašāka starptautiska kampaņa. Tādejādi STARO RĪGA veicinās kultūras tūrismu nesezonā un būs nozīmīgs arguments Eiropas kultūras galvaspilsētas statusa iegūšanai 2014.gadā. STARO RĪGA mērķis ir kļūt par Ziemeļeiropas centrālo gaismas mākslas festivālu un tradīciju, kas kaut reizi jāpiedzīvo jebkuram Latvijas viesim.

Kopējais festivāla budžets ir 350 000 latu, no kuriem 280 000 ir LR proklamēšanas 90. gadadienas finansējums, bet 70 000 – Rīgas domes līdzfinansējums. Balstoties uz pieredzi Rīgas svētku finansēšanas modelī, kur lielākā daļa izdevumu tiek segti no privātā sektora līdzekļiem, arī jaunajam festivālam tiek meklēti atbalstītāji, lai STARO RĪGA programmu būtu iespējams vērst plašumā.

Gaismas festivāls STARO RĪGA notiek pēc Rīgas domes iniciatīvas, iesaistoties daudziem rīdziniekiem – uzņēmumiem un radošām personībām, kas vēlas dot savu artavu kopīgas svētku sajūtas veidošanā. Festivālu organizē Rīgas domes Kultūras departaments sadarbībā ar producentu kompāniju „Untitled”, vadošajiem Latvijas gaismas un video māksliniekiem, pasākumu organizatoriem un mākslinieku grupām.
Jauna un skaista tradīcija ir dzimusi – STARO RĪGA!

Kategorijas