Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Rada simbolisku gaismas ceļu

Ilze Bogdanova

2008. gada 25. augusts 09:31

938

Nupat notikušajā akcijā „Gaismas tilti”, kas tika rīkota par godu gaidāmajām Latvijas 90 gadu jubilejas svinībām, Alūksnes rajons uz pārējo fona izcēlās ar kuplo dalībnieku skaitu – akcijai pieteicās 19 pašvaldības, kas piektdienas vakarā vienojās kopīgā gaismas iedegšanā uz tiltiem.

Cilvēki akcijas norises vietās uz savas apkārtnes tuvākajiem tiltiem pulcējās ar lāpām un svecītēm rokās, kas, dodoties mājup, tika atstātas pie tiem, tādējādi izgaismojot apkārtni vēl labu laiku pēc akcijas atklāšanas pulksten 21.00 jeb kopīgā gaismu iedegšanas brīža visā Latvijā.

Pulcējas uz trīs tiltiem

Alūksnieši izgaismot tiltus tika aicināti trīs dažādās vietās – uz Mazā prinča saliņas tilta muižas parkā, Pilssalas tilta un Saules tilta Tempļakalnā. Visus trīs tiltus kopā savienoja simbolisks gaismas ceļš, ko veidoja sanākušie cilvēki. Viņi ar svecītēm rokās tika aicināti nostāties plecu pie pleca, akcijas dalībnieku rindai veidojoties no Mazā prinča saliņas pāri līdzās esošajam skvēriņam, turpinoties ceļa posmā uz Pilssalas tiltu un tam pāri, tālāk caur pašu Pilssalu līdz pat ezera krastam un noslēdzoties uz Saules tilta, kur posmu starp ezera krastu un pēdējo minēto pulcēšanās vietu savienoja uz ezerā izvietotiem pontoniem iedegtās lāpas.

Akcijas atklāšanas brīdī signālu iedegt gaismu pie Pilssalas tilta deva Alūksnes pilsētas domes priekšsēdētājs Viktors Litaunieks, savukārt uz Saules tilta šo uzdevumu veica Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Kājnieku skolas kapelāns Dāvids Šterns, kas tur pulcējās kopā ar NBS Kājnieku skolas pārstāvjiem un Miera ielas iedzīvotājiem. Pēc atklāšanas brīža klātesošie varēja sekot līdzi Latvijas Radio I programmai, kas translēja akcijas „Gaismas tilti” norisi visā Latvijā.

Gaisotni rada cilvēku vienotība

Lai gan akcija alūksniešu vidū guva plašu rezonansi, Alūksnē rīkotā pasākuma organizatoru pārstāve Daiga Bētere atzīst, ka lielākās bažas bija tieši par cilvēku atsaucību. Viņa uzsver, ka, salīdzinot ar citviet rīkotajām akcijām, kur gaismu iededza tikai uz pašiem tiltiem, Alūksnē bija plānots veidot gaismas ceļu, kas neliela cilvēku skaita gadījumā nebūtu izdevies tā, kā iecerēts. „Lielām cilvēku masām domātos pasākumos režisors var plānot, ko vien grib, taču jārēķinās, ka gala korekcijas vienmēr izdarīs tauta. Šoreiz, acīmredzot, nostrādāja cilvēku intuīcija, jo akcijas dalībnieku bija tik daudz, ka gaismas ceļš izdevās tā, kā to bijām iecerējuši,” norāda D.Bētere.

Stāstot par savām sajūtām akcijas laikā, viņa atsaucas uz dzejas rindām, ko deklamējusi akcijas atklāšanas brīdī – bļaut „es tevi mīlu” nevis uz āru, bet vērst šīs sajūtas, kas ir saudzējamas un sargājamas, uz iekšu. „Tas lielākais spēks ir cilvēkos un viņu vienotībā,” saka D.Bētere. „Tieši tāpēc bija bažas par cilvēku atsaucību, jo pretējā gadījumā to sajūtu, stāvot uz šiem tiltiem ar svecītēm rokās, diez vai varētu just. Tagad, dodoties uz mājām, varēja cilvēku sejās redzēt un tie, kuriem jautāju, tā arī pateica, ka šī sajūta bija – to varēja sajust gaisā virmojam.”

Kategorijas