Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pensionāriem grūta izšķiršanās

Mārīte Dzene

2008. gada 22. augusts 08:51

668

Alūksnes rajona pensionāru padome uz tikšanos bija aicinājusi Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Alūksnes nodaļas vadītāju Regīnu Kalniņu, lai viņa palīdzētu gūt skaidrību, kādas izmaiņas gaidāmas pēc referenduma, ja balsotu “par” vai “pret” grozījumiem Pensiju likumā.

Nav taisnīgi pret visiem
R.Kalniņš skaidro, ka balsošanai nodoto grozījumi paredz palielināt koeficientu, ar kādu tiek aprēķināta minimālā pensija, tādējādi palielinot tās apmēru. Likums nosaka, ka minimālā pensija ir piesaistīta valsts sociālā nodrošinājuma pabalstam. Šobrīd tas ir 45 lati, bet nākamgad valdība paredzējusi to palielināt līdz 60 latiem. Atkarībā no apdrošināšanas stāža pabalsta summa tiek reizināta ar noteiktu koeficientu, kas šobrīd ir no 1,1 līdz 1,7. Grozījumi likumā piedāvā koeficientu no 3 līdz 4,5, taču tas attiecas tikai uz minimālajām pensijām. Rodas netaisnība starp tiem, kuri pensionējās pirms 1996.gada un pēc tam. Ja tādus koeficientus piemērotu visām pensijām, tad ātri aptrūktu naudas valsts sociālajā budžetā. Turklāt grozījumi neskars invalīdus un bāreņus, kas saņem niecīgu apgādnieka zaudējuma pensiju.

Noteikti ir jābalso “par” vai “pret”
Ja pieņems grozījumus Pensiju likumā, tad ar 1.janvāri tiks pārrēķinātas visas pensijas atbilstoši šiem nosacījumiem. Tas nozīmē, ka cilvēki, kuri nebūs tik daudz strādājuši, varēs iegūt gandrīz tikpat lielu pensiju kā cilvēki ar lielu darba stāžu, algu un attiecīgām sociālajām iemaksām. “Kāpēc tad neiesim, ja sola tādu naudu?” spriež kāda pensionāre. Pensionāru padomes priekšsēdētāja Inta Maka piebilst, ka viņa gan nav gājusi parakstīties par likuma grozījumu ierosināšanu. “Tas ir mūsu pienākums iet uz referendumu. Kā balsot, par to ir jāizšķiras katram pašam. Lai nav tā, kā iepriekšējā referendumā, kad balsot neaizgāja pietiekams skaits vēlētāju. Nevar rīkoties pēc principa – ne mana cūka, ne mana druva,” uzsver Zeltiņu pagasta pensionārs Dailis Bebris.

Vajadzēs palielināt pensionēšanās vecumu
“Visi skatās televīziju un lasa laikrakstus, tāpēc var secināt, ka sociālais budžets netiek tērēts tikai pensijām. Jūlijā Alūksnes rajonā vidējā pensija bija 137,97 lati, valstī – 142,93 lati. Tā kā izmaksājam arī dažādus pabalstus, rajonā apgrozās apmēram miljons latu mēnesī, kas paredzēti sociālajam nodrošinājumam,” informē R.Kalniņa. Salīdzinot rajonos maksātās pensijas, Alūksnes pensionāri ir apmēram vidū.

“Ja nobalsos par likuma grozījumiem, kā tad būs ar sociālo budžetu. Cik ilgi ar to pietiks?” jautā D.Bebris. R.Kalniņa norāda, ka tā īsti nav, ka nepietiks naudas pensijām. Katrā ziņā pašreizējos pensionārus tas neskars. “Redzam, ka vidējā alga palielinās un līdz ar to arī sociālās iemaksas,” viņa pamato.. “Jautājums ir par to, kā būs pēc tam, kad pensijā ies mana un jaunākas paaudzes,” saka nodaļas vadītāja. Viņa šaubās, ka tādā gadījumā varēs aiziet pensijā 62 gadu vecumā. Taču iespējams, ka tas notiks, jo Eiropā ir tendence palielināt pensionēšanās vecumu.

Kategorijas