Aluksniesiem.lv ARHĪVS

(papildināts) "Malienas kausā" vairāk kā 500 orientieristu

Mārīte Dzene

2008. gada 18. augusts 15:32

306

Tradicionālajās divu dienu orientēšanās sacensībās “Malienas kauss”, kas pagājušās nedēļas nogalē notika Ilzenes muižas apkārtnē, bija ieradušies vairāk nekā 500 sportisti no piecām valstīm: Krievijas, Zviedrijas, Lietuvas, Igaunijas un Latvijas.

Karstas dienas organizatoriem un sportistiem
“Tas liecina, ka šīs sacensības ir prestižas un gaidītas. Tās bija divas karstas dienas tiešā un arī sportiskā nozīmē. Dalībnieki katru dienu izdzēra vairāk nekā 600 litru ūdens. Turklāt šādas sacensības nav tikai sporta, bet daudz plašāks pasākums. Tas popularizē mūsu novadu, jo atbraukušie orientieristi iepazīst gan Alūksni, gan citas rajona vietas,” stāsta sacensību galvenais organizators un tiesnesis Vilnis Veļķeris.

Vērojot viņu sacensību norises laikā, klausoties komentāros un sportistu intervijās, atliek vien piekrist daudzu sacensību dalībnieku vērtējumam, ka Vilnis ir cilvēks – orķestris. Viņi arī saka paldies V.Veļķerim un visiem, kas palīdzējuši, lai “Malienas kauss” būtu lieliski organizēts. Turklāt šo sacensību trumpis ir gan individuālie starti pirmajā dienā, gan iedzīšanas sacensības otrajā dienā, kādas Latvijā pēdējos desmit gados nav notikušas. Sacensībās piedalās gan augstas klases sportisti, gan amatieri un iesācēji. Viņi startē 36 dažādās grūtību un vecuma grupās ar atšķirīgu distanču garumu un sarežģītību. No Alūksnes rajona distancēs dodas 22 orientieristi. 

Kausu izcīna rīdzinieks Jānis Krūmiņš
Pirmajā sacensību dienā karstums dara savu, jo termometrs tuvojas plus 30 grādu atzīmei. Finišā orientieristi ieskrien viscaur slapji, viņu apģērbā nav nevienas sausas vīlītes. Dažs turpat pie finiša nometas zemē, bet citi, smagi elsojot un sviedrus slaukot, lēnā solī dodas izdzert glāzi ūdens un  noskaloties dušā. Kad nedaudz atguvušies, sākas sarunas, kā katram veicies distancē. “Pārvietoties distancē varēja, taču ir ne tikai karsts, bet arī sutīgs,” atzīst Ārija Bertuka. V.Veļķeris mierina, ka svētdien laiks būs nedaudz vēsāks. Un viņam izrādās taisnība. 

Jau pirms starta ir zināms elites grupas spēcīgāko orientieristu trijnieks: alūksnietis Edgars Bertuks,  Rīgas kluba “Briksnis” sportists Jānis Krūmiņš un ogrēnietis Renārs Roze, kurš pērn ieguva Malienas kausu. Šoreiz uzvarētāja laurus plūc Jānis Krūmiņš, otrajā vietā atstājot Edgaru. Viņš ir mazliet traumējis kāju, tāpēc skrējis piesardzīgi. “Trauma atstāj iespaidu uz drošu skrējienu apvidū. Bet viņa konkurenti, protams, nesnauž. Edgaram līdz uzvarai pietrūka tikai viena sekunde, taču sports ir sports,” komentē V.Veļķeris. Turklāt starts Pasaules un Eiropas čempionātā, Pasaules studentu čempionātā ir paņēmis orientierista garīgos un fiziskos spēkus. Pagājušās nedēļas nogalē Edgars kļuva arī par Latvijas čempionu orientēšanās sprintā un garajā distancē. 

Jānis Kūms gatavojas junioru kausa izcīņai
Gaujienietis Jānis Kūms bija otrās vietas ieguvējs Latvijas čempionātā orientēšanās garajā distancē,  toties ir pirmais “Malienas kausa” 9,6 kilometru distancē H20 grupā. Viņš pošas Eiropas junioru kausa izcīņai Beļģijā. Šīs sacensības būs septembrī. “Distancē nezaudēju nevienu minūti, jo nekļūdījos. Man tā likās ļoti vienkārša. Kā būs Eiropas junioru kausa izcīņā, grūti prognozēt. Trenējos,” saka Jānis. Sīvākais konkurents Artūrs Pauliņš viņam zaudē 51 sekundi. Arī otrajā dienā iedzīšanas distancē Artūram neizdodas panākt Jāni, lai gan viņš zaudē Andrim Jubelim. Kopvērtējumā J.Kūms ir uzvarētājs. Atis Dandens ieņem piekto vietu šajā grupā, bet brālis Toms Dandens – otro vietu H18 grupā. Pirmajā dienā viņam ir ceturtais rezultāts, bet otrajā dienā izdodas to uzlabot. Pirmajā desmitā savā grupā ierindojas Estere Rožkalne, Ārija Bertuka, Klāvs Bērziņš, Emīls Rožkalns un Jānis Veļķeris. Ar visu dalībnieku rezultātiem var iepazīties interneta mājas lapā “www.aluksne.lv/orient”.

Kategorijas