Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes slimnīca attīstās

2008. gada 14. augusts 16:52

2080

Alūksnes pilsētas domes priekšsēdētājs Viktors Litaunieks rajona padomes sēdē pauda iedzīvotāju satraukumu par to, ka slimnīcā samazinās piedāvāto pakalpojumu apjoms. Slimnīcas galvenās ārstes Marutas Kauliņas stāstītais pašvaldību vadītāju informācijas dienā liecina, ka tā tomēr nav, lai gan ir likvidēta dzemdību nodaļa.

Bērni vairs nedzimst Alūksnē

"Deputāti, iestāžu vadītāji un iedzīvotāji uzskata, ka, sašaurinoties pakalpojumu jomai, slimnīca saņems mazāku finansējumu no valsts. Turklāt var tikt apdraudēta slimnīcas pastāvēšana tādā statusā, kādā tā ir pašlaik. Vajadzētu meklēt un rast risinājumus, lai palīdzētu atjaunot likvidētos pakalpojumus. Kaimiņu rajonos ir slimnīcas, un tur nesnauž, bet cenšas pārņemt šos pakalpojumus,” pauž V.Litaunieks.

Viņš uzsver, ka psiholoģiski grūti ir pieņemt faktu - bērnu dzimšanas apliecībās Alūksne vairs netiek norādīta kā dzimšanas vieta. Apliecībā tiek rakstīta tā vieta, kur bērns nācis pasaulē. Lai gan slimnīca ir rajona padomes iestāde, pašvaldību vadītāji atzīst, ka nav bijis diskusiju par dzemdību nodaļas slēgšanu. Nav bijušas arī sarunas par slimnīcas peļņas izlietojumu.

Digitalizēs rentgena kabinetu

M.Kauliņa informē, ka pagājušo gadu slimnīca noslēdza ar vairāk nekā 67 tūkstošu latu  pelņu. Tā tiks izlietota slimnīcas attīstībai. „Pēdējo gadu laikā slimnīca attīstās arvien vairāk. Ir iegādāta jauna aparatūra, tiek veikti remonti un uzlabots telpu aprīkojums. Šogad esam iecerējuši rentgena un kompjūteru kabinetu digitalizāciju. Tas nozīmē, ka netiks attīstīti rentgena uzņēmumi, bet tos varēs apskatīt datorā. Tas būs svarīgs ieguvums, jo uzņēmumi būs kvalitatīvāki, kā arī ārsti tiem varēs piekļūt no jebkuras vietas,” ir pārliecināta M.Kauliņa.

Trešo mēnesi slimnīcā ir bioloģiskais analizators, kas ļauj veikt daudz plašākas analīzes. Pērn šāda veida analīzes sūtīja uz E.Gulbja laboratoriju Gulbenē, taču tagad tās var veikt Alūksnē. Tuvākajā laikā ar šīs ierīces iespējām paredzēts iepazīstināt  ģimenes ārstus. Pavisam drīz tiks uzstādīts lapraskops, ar kuru varēs veikt operācijas. Slimnīcā līdz 2013.gadam paredzēts apgūt Eiropas Savienības finansējumu – 2,5 miljonus latu. Prioritātes ir lifta ierīkošana un renovācijas darbu turpināšana.

Maksā stipendiju topošajiem speciālistiem

Būtiskākā problēma slimnīcā ir kadru trūkums. Tas bija iemesls dzemdību nodaļas slēgšanai. „Divas vecmātes nevar izpildīt divarpus slodzes. Neviens nestrādātu tādā režīmā, lai arī cik maksātu. Līdzko atradīsim speciālistus, nodaļas darbību atjaunosim,” pauž galvenā ārste. Viņa uzsver, ka nav saņēmusi sūdzības no pacientēm, ka netiktu nogādātas dzemdēt uz citām slimnīcām. „Trūkst ārstu ne tikai šajā nodaļā, tāpēc plānojam piesaistīt jaunos speciālistus, respektīvi, maksājam stipendijas studentiem, kas pēc studijām garantē strādāt pie mums,” saka M.Kauliņa.

Kategorijas