Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Latvijā notiek pirmās sacensības zirgu pajūgiem

Mārīte Dzene

2008. gada 14. augusts 09:39

1608

 Jaunannas “Dekšņu” saimniece Alita Meijere kopā ar līdzbraucēju alsviķieti Gintu Nikolajenko piedalījās pirmajās Vislatvijas Zirgu dienās, kas 9. un 10.augustā notika Inčukalnā. Viņas guva uzvaru draivingā jeb pajūgu braukšanā.

“Tie bija pirmie šāda veida zirgu svētki ne tikai Inčukalna Jātnieku sporta centra, bet arī Latvijas vēsturē. Bija dažādi šovi, paraugdemonstrējumi, izstādes un amatnieku tirdziņš, bet mums, protams, svarīgākās bija sacensības. Nebija laika pat vērot citu dalībnieku startus, jo vajadzēja sagatavot un samīļot ķēvi Noru, ratus, kā arī pašām sakārtoties un koncentrēties,” stāsta Alita.

Braucieni ir sarežģīti, bet interesanti
Pirmajā dienā vajadzēja braukt pa mežu, turklāt tika vērtēts, kā zirgs rikšo, apstājas, atkāpjas... A.Meijere norāda, ka par šo braucienu tika saņemts vislabākais vērtējums. Gan zviedru, gan igauņu tiesneši varēja pārliecināties, ka arī 15 šķēršļu joslu mūsu pajūga vadītājas spēj izbraukt bez soda punktiem. Otrajā dienā bija kross, kurā pajūgiem vajadzēja nobraukt apmēram sešus kilometrus garu trasi. Tā bija sadalīta trīs posmos, kur katrā zirgam vajadzēja rikšot, iet soļos un skriet plašos rikšos. “Trasē bija arī šķēršļi, tas nozīmē, ka vajadzēja braukt pāri grāvim ar ūdeni, cauri vārtiem, pāri zemes valnim un cauri kazu aplokiem. Tas bija aizraujoši! Turklāt vērtēja, cik ātri šķēršļus pārvar, nesajaucot  to kārtību. Izbraucām visātrāk, bet šķēršļu kārtību gan sajaucām,” atzīst A.Meijere. Rezultāti tika vērtēti kopā trīs braucienos.

Gūst augstāko vērtējumu un balvu
Piecu pajūgu konkurencē Alita un Ginta izcīnīja pārliecinošu uzvaru. Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze pasniedza diplomu un informēja, ka tiks saņemta ministrijas naudas balva. Tā dos iespēju gatavoties citām sacensībām, jo draivings ir dārgs sports, tam vajadzīgs labs iejūgs un rati, kā arī zirglietas. Tāpēc Alita pateicas saviem atbalstītājiem: SIA “Krāsnis un skursteņi”, Verneram Kalējam, Aldim Līcim, Maritai Bušmanei, Nellijai Slišānei un citiem.
Kā iespējams panākt tādu saskaņu ar zirgu? Alita saka, ka tas ir profesionāls noslēpums. Tomēr viņa atklāj, ka pajūgu vada pēc izjūtas. “To augstu novērtēja zviedru tiesneses, jo tikai tā iespējams braukt ātri un precīzi. Es jūtu zirgu, un zirgs jūt mani. Piemēram, kad krosā Norai vajadzēja skriet plašos rikšos, es pilnīgi jutu, kā viņa cenšas,” stāsta A.Meijere. Viņa Norai ausī nečukst, kas un kā jādara. Zirgs saprot gan ar balsi, gan ar grožiem dotas norādes. To apgūst treniņos. Alita secina, ka varētu nobraukt vēl labāk, ja vairāk laika būtu atlicināts treniņiem.

Cer sarīkot draivingu rajonā
A.Meijere norāda, ka šis ir pirmais gads, kad Latvijā tiek rīkotas sacensības draivingā. Igaunijā šo sporta veidu sāka attīstīt pirms četriem gadiem, tāpēc kaimiņu valsts pārstāvji varēja daudz pastāstīt seminārā. “Latvijā tikai sākam. Tā ir liela uzdrīkstēšanās piedalīties šādās sacensībās. Jau  1990.gadā, kad pirmo reizi piedalījos draivingā, man tas ļoti iepatikās. Manuprāt, sacensības vērot ir interesanti arī skatītājiem,” spriež Alita. Viņa ir guvusi labu pieredzi, tāpēc cer piedalīties sacensībās arī Igaunijā un Lietuvā, kā arī rīkot sacensības Alūksnes rajonā. 

Kategorijas