Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Lidos gaisa baloni

Mārīte Dzene

2008. gada 13. augusts 14:30

1243

Liepnas pagasta attīstības grupa “Iespēja” sadarbībā ar sporta klubu “99 gaisa baloni” organizē gaisa balonu sacensības “Liepna no putna lidojuma 2008”. 5. un 6.septembrī labvēlīgos laika apstākļos baloni lidos no rīta un vakarā.

“Pirms diviem gadiem Liepnā ciemojās tikai viens gaisa balons. Tā bija labdarības akcija, kad gaisa balonā atsaitē bija iespēja mazliet virs zemes pacelties 120 bērniem. Pērn nolēmām, ka vajag lidot pa īstam. Bija trīs gaisa baloni, un ceturtais atbrauca mazliet vēlāk. Tātad šis būs otrais festivāls. Ir paredzēts, ka ieradīsies vismaz 35 viesi. Tas nozīmē, ka būs seši gaisa baloni ar komandām un tiesneši, kā arī organizatori. Tie ir galvenokārt sporta kluba “99 gaisa baloni” biedri,” stāsta projekta vadītāja Liene Stabinga.

Patīk lidot virs Liepnas
Pagājušā gada festivāls visiem ļoti patika, tāpēc daudzi pieteikušies atkal. Apbēdināti ir tie, kuriem šoreiz nav iespēju atbraukt uz Liepnu. Liene atzīst, ka vietējo iedzīvotāju atsaucība rada īpašas labvēlības gaisotni. “Šeit tāds pasākums bija pirmo reizi, turpretim Siguldas apkārtnē gaisa baloni redzami katru nedēļu. Tur gadās, ka zemnieki ir neapmierināti par balona nosēšanos viņu pļavās. Bet Liepnā nav iebildumu, ka izmanto nopļautas platības. Turklāt cilvēkos jūtama sajūsma, kas gaisa balonu komandu dalībniekiem ir labs stimuls. Visi aplaudē, kad balons paceļas, tāpēc sajūtas ir līdzīgas tām, kādas bija, kad pirms desmit gadiem balons pirmo reizi pacēlās Latvijas debesīs,” salīdzina L.Stabinga. Viņai ir pieredze dažādu pasākumu organizēšanā. Sagaidot festivāla dalībniekus, izveidota darba grupa, kurai jānodrošina atbraucējiem naktsmītnes un iespējas paēst, kā arī iepazīt apkārtni un zemnieku saimniecību “Lāčukupči”.

Iespējams, būs degļu šovs
Gaisa balonu lidojums būs tālāks nekā pērn. Lidojuma kartē ir iekļauta Maliena un Mālupe, kur arī, iespējams, varēs redzēt balonus. “Tas būs atkarīgs no vēja virziena. Valdošie ir rietumu vēji,  tāpēc jāatkāpjas pietiekami tālu, lai nešķērsotu valsts robežu. Paredzētas ne tikai gaisa balonu, bet arī komandu sacensības uz zemes. Liene skaidro, ka dalībnieki uz zemes palīdz balonam pacelties un pēc tā nolaišanās savāc. Sevišķi aizraujošs solās būt balonu degļu šovs.  “Ja iedzīvotājiem nebūs pretenzijas, tad ir doma izbraukt cauri Liepnai, mašīnās vedot balonus ar iedegtiem degļiem. Tas tumsā izskatās ļoti skaisti. Tāds šovs bija arī nesen Valmierā, kur sacensībās lidoja arī vīrs Jānis,” atklāj L.Stabinga.

Vajadzīgi labvēlīgi apstākļi
Tomēr pasākums tiek reklamēts piesardzīgi, jo no laika apstākļiem ir atkarīgs, vai baloni varēs pacelties un lidot. Pērn skatītāji bija ne tikai no Alūksnes, bet arī no Balvu un Gulbenes rajona. Festivālu finansiāli atbalsta Alūksnes Novada fonds, bet ir nepieciešams arī sponsoru atbalsts. Viņi var iegūt nodokļu atlaides, jo sporta klubs “99 gaisa baloni” ir sabiedriskā labuma organizācija.

Kategorijas