Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apē turpinās Ģimeņu dienas tradīcija

2008. gada 6. augusts 09:16

1566

Sestdien Apē tika aizvadīta īpaša svētkud  diena visām ģimenēm. Septiņpadsmit radošas un drosmīgas ģimenes uzstājās Ģimeņu dienas  vakara pasākumā, kas jau otro gadu notika Apē. Starp tām bija gan vietējie, gan tālāku ceļu mērojuši dalībnieki.

Radoša dzirksts Apē valdīja jau dienas vidū, kad mazie un lielie varēja veikt ceļojumu pa „radošajām planētām”- Kaķa, Zaķa, Sivēna, Vāveru, Taureņu, Sēņu darbnīcām. Dažādu vecumu dalībnieki gatavoja māla sejiņas, izkrāsoja lielas koka puķes, lietussargus, kastītes, dēlīšus, atveidoja savu ģimeni aplikāciju tehnikā, gatavoja Mazā prinča lukturīšus un rozes.

Jauniešu klubs „Sliedes” Sivēnu planētā aicināja aplīmēt un apgleznot  māla podiņus, daļa no tiem pēc tam, papildināti ar ziediem, kļuva par jauku dāvanu vakara dalībniekiem. No plastikas un māla tapa dažādas rotaslietas. Tika gatavoti floristikas darbi. Notika arī jautras sportiskas stafetes.

Pasākuma režisore Santa Sāre norises bija iecerējusi rakstnieka Antuāna de Sent-Ekziperī „Mazā prinča” noskaņās. Koncertu „Īsti mēs redzam tikai ar sirdi. Būtiskais nav acīm saredzams” vadīja pats Mazais princis (Jana Fridrihsberga). Turpat jau starp mākoņiem bija arī viņa mazā planēta ar trim vulkāniem un rozi, un sirsnīgā gaisotnē uz skatuves kāpa ģimenes, kas savus talantus nebaidījās atklāt citiem.

Kā teica Mazais princis, viņi visi savās ģimenēs ir ļāvuši gan sevi pieradināt, gan paši pieradinājuši citus. Jo kā gan citādi ar tādu mīļumu skanētu dziesmas, tik brīvi plūstu dejas solis, plīvotu tērpi, tik atraisīti taptu zīmējumi un skanētu dzeja? Viņus ar  sirsnīgiem aplausiem atbalstīja daudzie skatītāji, kas raibajā vasaras svētku piedāvājumā bija izvēlējušies atnākt tieši uz šo pasākumu.

Tās ģimenes, kas uzstājās pērn, šogad rādīja atkal kādu jaunu šķautni savās prasmēs. Bija piepulcējušies arī jauni dalībnieki. Un cik vēl bija  tādu, kas šogad, skatītāju rindās sēžot, nodomāja: bet mēs taču arī nākamgad varētu...
Dziesmas - gan jautras, gan nopietnas, mudināja dziedāt līdzi Purakalnu, Ratsepu, Saliņu ģimenes, māsas Zeltiņas, Sāres. Kopā ar  saviem pavisam jaunajiem dziedātājiem uzstājās Harju un Ēveļu ģimenes.

„Gatavojot koncertam visus pieteikušos dziedātājus, arī  man sagribējās dziedāt līdzi,” atzinās mūzikas skolotāja Sandra Oto un iepriecināja visus, dziedot kopā ar meitu Kristiānu.

Apeniešiem labi pazīstamā  Eglīšu ģimene dziedāja kopā ar savām meitām, pirmo reizi arī viņām, tāpat kā tēvam, rokās bija ģitāras. Alūksni pārstāvēja arī Krastiņu ģimene, lomās izdziedot tautas dziesmu māmiņas akordeona pavadījumā. No Trapenes bija ieradušies Zariņu ģimene. Kopā ar māsiņu muzicēja brāļi Zaķi. Skatītāji bija sajūsmā par  austrumnieku deju Cekuļu ģimenes izpildījumā, savukārt netradicionālu tērpu burvības  un mūzikas noskaņu estrādē radīja Raipaļu ģimenes priekšnesums, kura  moto: „Katram cilvēkam zvaigznes ir citādas”. Toties Kamberkalnu ģimene visus pārsteidza ar priekšnesumu, kad pa tikko tapušā, Apei veltītā dzejoļa nolasīšanas laiku ar netradicionāliem paņēmieniem tika radīta iespaidīga glezna!

Uz Apes radošo ģimeņu dienu bija ieradušies arī  tāli, gaidīti viesi –Slaidiņu ģimene no Rīgas. Apē dzimušā pasaulslavenā arhitekta, gleznotāja un dizainera Raimonda Gunāra Slaidiņa dēls Raimonds Slaidiņš ar divām meitiņām. Viņš tēva uzdevumā dāvāja Apei gleznu ar  savas mītnes zemes Kalifornijas ainavu, kā arī nolasīja tēva vēstuli dzimtajai pilsētai. „Es atceros sevi spēlējoties uz trepēm smilšainās ieliņas malā... Patīkamā atmiņā arī brauciens ar pasta autobusu pa grantēto ceļu līdz Cēsīm,” raksta sirmais novadnieks, kurš solījies apciemot Api Ziemassvētku laikā. Apes pilsētas pašvaldības vadītāja Astrīda Harju savukārt dāvāja viesiem apenieša Jāņa Miezīša jauno grāmatu „Būt latvietim”.

Noslēgumā  izskanēja visu  radošo ģimeņu skandētās kopīgās dziesmas, aizlidoja vējā košie ziepju burbuļi. ”Šis  ģimeņu dienas pasākums varēja notikt, pateicoties ne vien Apes darbīgo un radošo cilvēku, bet arī  Valsts Kultūrkapitāla fonda un Vidzemes plānošanas reģiona atbalstam. Ceram arī nākamgad šo tradīciju turpināt,” teica S.Sāre.

Kategorijas