Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Festivālā ceļ godā mednieku tradīcijas

Mārīte Dzene

2008. gada 5. augusts 19:02

1962

Gulbenes rajona Lejasciemā notika 10. mednieku festivāls “Minhauzens 2008”, kas pulcēja 84 komandas no visas Latvijas. Alūksnes rajonu pārstāvēja četru mednieku kolektīvu komandas: “Vidagas pūces” un “Seski” startēja kopā, “Pelēči for”, “Gaujmala” un “Vaidavmalas pūdelētāji”.

“Festivāls bija ļoti labi organizēts, tāpēc var teikt, ka tiek turpinātas pirmajā festivālā Lejasciemā aizsāktās tradīcijas. Lejasciemieši ir malači, jo paši komandu neveidoja, bet bija tiesneši. Kvalificēti tiesneši sevišķi ir vajadzīgi šaušanas veidos, jo tieši tajos parādās mednieka gars un precizitāte. Turklāt katram gribas redzēt savu rezultātu godīgi noteiktu,” atzīst “Vidagas pūces” komandas vadītājs Kārlis Iesalnieks.

Protams, nav viegli izcīnīt godalgotu vietu 13 dažādās disciplīnās: “Mednieka cienīga šaušana”, “Skrejošais zaķis”, “Minhauzena ložu šāvējs”, “Skrejošais alnis”, “Ūdensvada labošana”, “Attāluma noteikšana”, “Tūrisms”, “Pīļu medības”, “Revelīts”, “Medību zinības”, “Makšķerēšana”, “Mašīnu vilkšana” un “Barotavu apsekošana”. Medību dievietes Dianas labvēlība un līdz ar to veiksme ir mainīga, tāpēc panākumus gūt izdevās vien atsevišķiem medniekiem.

“Manuprāt, mums šaušanā veicās tīri labi. Es šaušanā pa skrejošu alni ieguvu 23.vietu, Jurijs Cunajevs sasniedza devīto labāko rezultātu Minhauzena ložu šaušanā, Andrejs Prindulis bija 15.vietā šaušanā pa skrejošu zaķi un Helmuts Ūselis ierindojās 24.vietā mednieka cienīgā šaušanā jeb amerikāņu trapā,” komentē K.Iesalnieks. No komandas “Pelēči for” vislabākais rezultāts - Gunāram Babrim. Viņš ierindojies 10.vietā Minhauzena ložu šaušanā. Lai gan citos šaušanas veidos komanda ieņem 17. līdz 33.vietu, kopvērtējumā tā no mūsējiem tikusi visaugstāk – dala 11./12.vietu ar “Katrīnas MB”. “Vidagas pūces” un “Seski” ieņem 20.vietu, “Vaidavmalas pūdelētāji” dala 26./27.vietu ar komandu “Jaunpils” un “Gaujmala” ir 66.vietā. Kopvērtējumā tika apbalvoti pirmo sešu vietu ieguvēji, kuri saņēma piemiņas kausus un balvas. Katrā disciplīnā apbalvoja pirmo trīs vietu ieguvējus. Lai gan mūsu mednieki palika bez balvām, neviens par to nav noskumis. Mednieku festivāls ir ne tikai draudzīgas sacensības, bet arī svētki, kuros netrūkst prieka un jautrības.

Kategorijas