Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atklāj gleznu izstādi

Arnita Deigele

2008. gada 4. augusts 09:25

3213

Alūksnes muzejā šobrīd var apskatīt mākslinieces Zigrīdas Ilenānes 50 gadu jubilejas gleznu izstādi “ Dzīve kā ziedi”. Māksliniece uzskata, lai varētu gleznot, cilvēkam ir jābūt radošam, ar atvērtu dvēseli un bagātu jūtu pasauli, jābūt ļoti strādīgam, jo no nekā nekas nerodas. 

Māksliniece Zigrīda Ilenāne ir rīdziniece, taču tieša sadarbība ar Alūksnes muzeju viņai ir izveidojusies kopš 1986. gada, tādēļ māksliniece vienmēr ir jutusi līdzi Alūksnes muzeja darbībai un palīdzējusi gan ar padomu, gan arī ar nelielu kritiku. Māksliniece stāsta, ka viņa vienmēr Alūksnes muzeju ir mudinājusi rīkot patstāvīgas gleznu un lietišķās mākslas galerijas, tā dodot cilvēkiem arī ikdienā baudīt mākslu un iespēju tīkamākos darbus arī iegādāties. Viņa uzsver, ka Alūksnes muzejam vajag lepoties, ka tas ir tik skaists un atrodas skaistā vietā, jo nav būtiski, vai muzejs atrodas galvaspilsētā vai provincē.

Gleznās attēlo latvisko

Z. Ilenāne atzīst, ka pati nemaz nevar saskaitīt, kura pēc kārtas šī izstāde ir, jo Alūksnes muzejā viņas gleznu izstādes ir bijušas gandrīz katru gadu. Viņa saka, ka šī izstāde no iepriekšējām atšķiras ar to, ka gribēdama pārsteigt apkārtējos, šīs izstādes gleznās ir uzgleznojusi daudz sīku un smalku detaļu, piemēram, sīkas smildziņas un sīkas puķītes, kā arī daudzās gleznās ir gleznoti linu galdauti. ”Man gribējās, lai manas gleznas ir latviskas un, lai tajās ir izteikti latviska keramika,” saka māksliniece.

Z. Ilenāne pārsvarā glezno kluso dabu un ainavas. Gleznots tiek uz audekla vai kartona ar eļļas krāsām, bet reizēm tiek izmantotas arī guaša krāsas, kā arī ogle un zīmulis. Māksliniecei ļoti patīk gleznošana, lai gan tajā ir jāiegulda milzīgs darbs. ”Zīmēt man ļoti patīk, kā arī mācīt citiem zīmēt,” atzīst Z. Ilenāne.

Visas šīs izstādes gleznas ir tapušas nepilna gada laikā. Z. Ilenānei patīk, ja viņa jau iepriekš zina, kad notiks nākamās izstādes atklāšana, jo tad viņa rūpīgi
plāno gleznu tēmas. Šīs izstādes gleznās ir attēloti ziedi, - sākot no rudens līdz vasarai. Māksliniece uzskata, ka katrā viņas gleznu izstādē ir jābūt vismaz vienai gleznai, kurā ir attēlota maize, un to viņa ievēro.

Katra glezna ir unikāla

Z. Ilenāne saka, ka ar vēlmi gleznot vien nepietiek. Vispirms ir jāsagatavo gleznas pamats – jāuzvelk un jānogruntē audums un, ja to izdara godprātīgi, tad glezna var atrasties pat mitrumā un aukstumā un tai nekas nenotiks – tā saglabāsies ļoti, ļoti ilgi. Savām gleznām rāmjus māksliniece izvēlas pati, jo uzskata, ka rāmja uzdevums ir izcelt gleznu. ”Es lepojos, ka es vienmēr visu daru pati – no pašas pirmās līdz pēdējai nagliņai,” pauž Z. Ilenāne.

 

Kategorijas