Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Piedalās 44,25 % vēlētāju

Mārīte Dzene

2008. gada 3. augusts 14:30

581

Alūksnes rajonā referendumā par Satversmes grozījumiem piedalījušies vairāk nekā 44 procenti vēlētāju. Par to liecina Centrālās vēlēšanu komisijas provizoriskie balsošanas rezultāti.

Turklāt 7733 jeb 96,48 procenti balsstiesīgo iedzīvotāju ir bijuši “par” grozījumiem Satversmes 78. un 79. pantā, nosakot tautai tiesības atlaist Saeimu. Lai gan ne visi aptaujātie vēlēšanu iecirkņos vēlējās paust savu viedokli, rezultāti runā paši par sevi. Sevišķi liela balsotāju aktivitāte bija jūtama Alūksnē, kur Pilsētas svētku dalībnieki un viesi devās uz vēlēšanu iecirkņiem, kā arī mudināja citus balsot. Rīdziniece Velta secina, ka iedzīvotāji gan tiek rosināti uzlabot demogrāfisko situāciju un dzemdēt vairāk bērnu, taču valsts atbalsts jaunajām ģimenēm maz jūtams. “Tiek celta Gaismas pils. Kam tā būs vajadzīga, ja bērnu slimnīcā nav nodrošināti apstākļi ārstēšanai, ja nav bērnudārzu? Tā varētu secināt par daudz ko, jo dzīves apstākļi valsts neatkarības gados nav uzlabojušies. Tāda ir valsts politika,” atzīst vēlētāja. Viņa nedomā, ka vajadzētu atlaist Saeimu, par ko tā baidās politiķi, bet gan dot tautai iespēju prasīt darbu no deputātiem. Tad nevajadzēs bezpalīdzīgi noraudzīties, ka plenārsēdēs var saldi nosnausties.

Diemžēl referendums nav noticis. Pēc rezultātu apkopšanas 995 vēlēšanu iecirkņos (3 iecirkņu ziņu vēl nebija) Latvijā tautas nobalsošanā piedalījušies 628 648 vēlētāji, bet valstī ir 1 515 213 balsstiesīgi iedzīvotāji. Nepieciešams, lai vismaz puse balsotu “par”, bet ir balsojuši 40,14 procenti. Tomēr šis ir bijis trešais apmeklētākais referendums atjaunotās Latvijas vēsturē, tāpēc tā rezultātus nevarēs atstāt bez ievērības.

Kategorijas